Werkvoorbereider: salaris, opleiding en taken

Het gemiddelde salaris van een werkvoorbereider in Nederland ligt rond de €3300 bruto per maand. Dit salaris geldt op basis van een 40-urige werkweek.

Misschien heb jij ook wel de droom om werkvoorbereider te worden. In deze blog gaan we niet alleen verder op het salaris, maar ook over opleiding, taken en zelfs doorgroeimogelijkheden.

Salaris

Mocht je net zijn afgestudeerd, dan ligt je startsalaris als junior werkvoorbereider op ongeveer tussen de €2200 en €2500 bruto per maand. Naar mate je meer ervaring opdoet en je eventueel specialiseert, kan dit in grote stappen toenemen. Een senior kan wel tot €4500 bruto per maand verdienen. Het gat tussen de twee salarissen klinkt heel groot, maar is natuurlijk wel gegrond.

Onderbetaald?

Om te bepalen of je salaris nu terecht is, zijn er verschillende factoren om te overwegen. Je kan in ieder geval starten met onderzoek te doen naar wat het gemiddelde salaris is voor jouw functie in jouw regio en industrie. Je moet eveneens rekening houden met je werkervaring, opleiding en prestaties.

Daarnaast kun je feedback vragen aan collega’s of je leidinggevende om een beter beeld te krijgen van hoe jouw salaris zich verhoudt tot anderen binnen het bedrijf. Als je nog steeds onzeker bent over je salaris en verschillen heel groot zijn, onderneem dan actie. Doe dit door een salarisvergelijkingssite te raadplegen of professionele hulp te zoeken bij een HR-adviseur.

Opleiding

Er zijn meerdere paden te bewandelen tot het worden van een werkvoorbereider. We gaan nu alleen in opleidingen die in Nederland te volgen zijn. Je zou aan de slag kunnen gaan na het volgen van:

  • MBO Werkvoorbereider Installatie. Deze opleiding is een mbo-opleiding op niveau 4. Om dit te starten heb je minimaal nodig: een tl-diploma, een bewijs van overgang naar havo 4 of vwo 4, of een mbo niveau 2 of 3 diploma.
  • HBO Bouwkunde, Civiele Techniek, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek of Installatietechniek. Deze opleidingen zijn te vinden op meerdere hogescholen in Nederland. Om een van deze opleidingen te starten, heb je minimaal nodig: een mbo niveau 4 diploma of een havo of vwo diploma.
  • WO Bachelor in Bouwkunde, Civiele Techniek, Electrical Engineering of Werktuigbouwkunde. Mocht je de mogelijkheid hebben om op een universiteit te studeren, kies dan voor één van deze opleidingen. Ook hier geldt een minimale vooropleiding: een vwo diploma of een propedeuse van een hbo-opleiding.

Soms kan je ook een bedrijf binnenkomen via een traineeship. Dit is eigenlijk een soort werk-leertraject, op minimaal hbo-niveau. Maar, relevantie werkervaring of opleidingen worden hier wel voor gevraagd. Met een diploma tot leerkracht basisonderwijs zal het lastig zijn om je binnen een bedrijf te laten scholen tot werkvoorbereider.

Takenpakket

Een werkvoorbereider heeft een breed takenpakket dat kan variëren afhankelijk van de organisatie en de sector waarin zij werken. Over het algemeen is de belangrijkste taak het voorbereiden van werkzaamheden voor projecten of productieprocessen. Dit omvat onder meer het plannen van taken, het maken van schema’s, het beheren van materiaalstromen en het opstellen van werkinstructies. Werkvoorbereiders zijn vaak betrokken bij het hele proces, van de planning tot de uitvoering en nazorg.

Om deze taken succesvol uit te voeren, moet je als werkvoorbereider over verschillende vaardigheden beschikken. Zo moet je goed kunnen plannen, communiceren en coördineren, zowel intern als extern. Dat je technisch onderlegd bent en kennis hebt van de productieprocessen of projecten, is niet teveel gevraagd. Daarnaast moet je nauwkeurig en gedetailleerd werken en in staat zijn om snel te schakelen en oplossingsgericht te denken.

Verschillende werkvoorbereiders

Het zou verrassend zijn wanneer alle werkvoorbereiders hetzelfde doen. Gezien de verschillende opleidingen die je kan volgen, is dit al helemaal bijzonder. Je raadt het al: niet alle werkvoorbereiders doen hetzelfde en werken in dezelfde branche. Althans, ze doen allemaal iets met bouw, maar op verschillende gebieden. De verschillende werkvoorbereiders zijn:

  • Werkvoorbereider elektrotechniek: je weet alles over elektrotechnische installaties en werkt op kantoor je plannen uit.
  • Werkvoorbereider infrastructuur: de infrastructuur gaat over het verplaatsen van verkeer van A naar B, dus denk bij tak aan (snel)wegen, maar ook je eigen klinkerstraat.
  • Werkvoorbereider werktuigbouwkunde: werktuigbouwkunde is als woord wat lastiger te ontleden, maar deze werkvoorbereiders zijn bezig met gebouwgebonden installaties, zoals riolering, sanitair en luchtbehandelingsytemen.
  • Werkvoorbereider bouw: denk aan het bestellen van materialen, het regelen van de planning, het indelen van de bouwplaats en het inplannen van de werkzaamheden
  • Werkvoorbereider civiele techniek: een persoon met een opleiding tot civiel ingenieur weet alles over de voorbereiding bij de bouw van bruggen, wegen, tunnels en dijken.

Conclusie

Als werkvoorbereider ben je een belangrijke schakel in het project- of productieproces. Je bent verantwoordelijk voor het voorbereiden en plannen van werkzaamheden, het bestellen van materialen en het aansturen van personeel en andere betrokken partijen.

Door je coördinerende en communicatieve vaardigheden zorg je ervoor dat alle werkzaamheden op elkaar zijn afgestemd en op tijd worden uitgevoerd. Het werk van een werkvoorbereider vraagt om nauwkeurigheid, technische kennis en oplossingsgericht denken. Het is een uitdagende en afwisselende functie die een belangrijke bijdrage levert aan het succes van projecten en de efficiëntie van productieprocessen. Maar, niet geheel onbelangrijk, je wordt beloond met een mooi salaris.

Total
0
Shares
Vorige
Dit is het grootste gebouw ter wereld

Dit is het grootste gebouw ter wereld

Met verschillende technieken gaan ontwerpers steeds groter, hoger en imposanter

Volgende
CFO betekenis, voorbeelden en uitleg

CFO betekenis, voorbeelden en uitleg

De CFO, ofwel de Chief Financial Officer, dan wel de Financieel Directeur, is

Ook interessant