Dit is het grootste gebouw ter wereld

Met verschillende technieken gaan ontwerpers steeds groter, hoger en imposanter. Maar wat is nu eigenlijk het grootste gebouw ter wereld? Lees gauw verder.

In deze blog gaan we niet alleen in op het grootste gebouw ter wereld, maar noemen we een top 7. We bouwen (snap je?) aan een opsomming die leidt tot het grootste gebouw. Er zijn genoeg gebouwen die in deze lijst terug zouden kunnen komen. We hebben een goede greep genomen. Het kan zijn dat je er dus eentje mist.

#7 Shanghai World Financial Center

Plaats: Shanghai, China
Met een hoogte van 492 meter is de Shanghai World Financial Center het op elf na hoogste gebouw ter wereld. De 101 verdiepingen van het gebouw herbergen kantoren, een hotel en een observatiedek.

#6 Taipei 101

Plaats: Taipei, Taiwan
Met een hoogte van 508 meter (inclusief antenne) was de Taipei 101 bij de oplevering in 2004 het hoogste gebouw ter wereld. Deze titel droeg het gebouw tot 2007. Ook deze toren telt 101 verdiepingen en heeft een observatiedek, kantoren, winkels en restaurants.

#5 One World Trade Center

Plaats: New York, Verenigde Staten
541 meter aan glorie en daarmee is het One World Trade Center het hoogste gebouw van de Verenigde Staten. Oorspronkelijk werd het gebouw ontworpen ter nagedachtenis aan de aanslagen van 11 september 2001. In 104 verdiepingen is eer gedaan aan alle slachtoffers die omkwamen bij de ramp.

#4 Lotte World Tower

Plaats: Seoul, Zuid-Korea
Met een concertzaal, een winkelcentrum, een hotel, diverse kantoren én een observatiedek is ook dit gebouw niet niks. De Lotte World Tower heeft maar liefst 123 verdiepingen, dat goed is voor 555 meter.

#3 Abraj Al Bait

Plaats: Mekka, Saoedi-Arabië
De Abraj Al Bait is het op twee na hoogste gebouw ter wereld en draagt de titel van het grootste hotel ter wereld. Met ‘maar’ 120 verdiepingen (minder dus dan de vorige) aan hotel, winkelcentra en gebedsruimtes, is het toch goed voor 601 meter aan hoogte.

#2 Shanghai Tower

Plaats: Shanghai, China
Het op een na hoogste gebouw ter wereld is 632 meter hoog. Het gebouw telt 128 verdiepingen bovengronds. Alsof dat niet genoeg was, zitten er ondergronds ook nog vijf. We worden al duizelig als je alleen al denkt aan het uitzicht op de hoogste verdieping.

#1 Burj Khalifa

Plaats: Dubai, Verenigde Arabische Emiraten
Stipt op nummer 1 staat de Burj Khalifa in Dubai. Bijna 200(!) meter dan zijn opvolger. Hiermee mag het gebouw zeker als hoogste worden aangeduid. Het gebouw staat onder andere bekend om het prachtige hotel dat zij waarborgt. Mocht je naar Dubai gaan op vakantie, dan is dit zeker niet te missen. De bestemming van het gebouw is voornamelijk bedoeld voor commerciële en residentiële doeleinden

Waarom?

Een vraag die bij ons naar boven kwam tijdens het onderzoek, is waarom? Waarom zou je zo’n hoog gebouw willen maken? Wat zijn de voordelen ervan. Er zit ontzettend veel arbeid in. Een paar meter lager is in onze ogen ook al prima…

Er zijn verschillende redenen waarom mensen hoge gebouwen bouwen. Eén van de belangrijkste redenen is dat er vaak weinig ruimte beschikbaar is voor bouwprojecten, met name in steden waar de grondprijs hoog is. Door de bouw van hoge gebouwen kan er meer gebruik worden gemaakt van de beschikbare ruimte. Je ziet dan ook dat de meeste gebouwen zijn gebouwd in dichtbevolkte gebieden. Er wordt in ieder geval rekening gehouden met efficiëntie. Andere redenen zijn:

  • Het geldt als een teken van prestige voor een stad of land. Het kan bijvoorbeeld een symbool zijn van economische macht en ontwikkeling. Daarnaast is het voor toeristen en andere bezoekers een immense blikvanger.
  • De bouw van hoge gebouwen kan bijdragen aan de ontwikkeling van de bouw- en technologie-industrie. Het ontwerpen en bouwen van hoge gebouwen vereist namelijk geavanceerde technologieën en materialen. Vandaar de invloed op de bijdrage aan innovatie en vooruitgang in deze industrieën.
  • Het is wellicht ook te zien als een symbool van menselijke prestaties en ambitie. Mensen willen graag grenzen verleggen en hun vermogen om te creëren en te innoveren laten zien. Menselijke prestaties vieren met mensen is prachtig vinden wij.

De hoogste of de grootste?

Het hoogste gebouw ter wereld is momenteel de Burj Khalifa in Dubai, met een hoogte van 828 meter. Het grootste gebouw ter wereld is de New Century Global Centre, China, met een oppervlakte van meer dan 1,7 miljoen vierkante meter.

De Burj Khalifa is dus hoogste , gemeten vanaf de grond tot aan de hoogste punt van het gebouw, terwijl de New Century Global Centre de grootste is, gemeten naar de totale vloeroppervlakte.

Wat je dus als het grootste moet zien, is aan jou. Wij zijn in ieder geval gefascineerd door de immens hoge wolkenkrabbers, vandaar dat dit artikel is gewijd aan een top 7 van hoogste gebouwen.

De bouw

De bouw van de Burj Khalifakan worden gerefereerd tot een technologisch hoogstandje en omvatte verschillende uitdagende bouwprocessen. Op verschillende vlakken was het erg spannend.

Het proces begon met de bouw van de fundering. Vanwege de zachte grond in Dubai, moest de fundering worden versterkt met meer dan 200 betonnen palen, die elk ongeveer 1,5 meter in diameter waren. De palen werden tot een diepte van 50 meter in de grond geboord en vervolgens met beton gevuld.

Daarna kwam het volgende betonwerk, dat op zich het meest uitdagend. Het beton werd in grote hoeveelheden aangevoerd en vervolgens gepompt naar de verdiepingen van het gebouw. Eenmaal op de verdieping aangekomen, werd het beton onmiddellijk gegoten en gladgestreken voordat het uithardde. In principe hard beton sneller uit bij hoge temperaturen. Niet erg handig dus, in een land als Dubai.

Überhaupt kostte de bouw ontzettend veel. Niet alleen in arbeid, maar natuurlijk ook in geld. Wij zijn in ieder geval benieuwd hoe lang het gebouw haar titel kan blijven houden.

Total
0
Shares
Vorige
Hoe lang gaat een CV-ketel mee?

Hoe lang gaat een CV-ketel mee?

Een onderwerp waar je weleens over nadenkt, maar in ieder geval op dagelijkse

Volgende
Werkvoorbereider: salaris, opleiding en taken

Werkvoorbereider: salaris, opleiding en taken

Het gemiddelde salaris van een werkvoorbereider in Nederland ligt rond de €3300

Ook interessant