Hoe lang gaat een CV-ketel mee?

Een onderwerp waar je weleens over nadenkt, maar in ieder geval op dagelijkse basis. De vraag die waarschijnlijk zal oprijzen: hoe lang gaat mijn CV-ketel mee? Misschien nog een betere vraag: hoe oud is mijn CV-ketel eigenlijk?

Een CV-ketel is een belangrijk onderdeel van het huishouden, omdat het zorgt voor je warme water en verwarming. Het antwoord op de vraag in de titel is: gemiddeld 12-15 jaar. Na deze periode kan de ketel minder efficiënt werken en vaker storingen vertonen. In dit artikel zullen we bespreken over het onderhoud van een CV-ketel, maar ook waar je op moet letten als je een nieuwe koopt.

Waarom regelmatig onderhoud?

Een van de belangrijkste redenen waarom regelmatig onderhoud van CV-ketels belangrijk is, is omdat het de levensduur van de ketel kan verlengen. Door de ketel schoon en efficiënt te houden, kan deze langer meegaan. Het helpt bovendien de energierekening laag te houden. Een goed onderhouden ketel werkt namelijk efficiënter en verbruikt daardoor minder gas, wat zich vertaalt in een lagere energierekening. Zo kan je toch dat ene minuutje langer onder de douche blijven staan.

Welk onderhoud?

Er zijn verschillende onderhoudstaken die regelmatig moeten worden uitgevoerd om de levensduur van uw CV-ketel te verlengen. Ga hier niet zo maar zelf mee aan de slag. Waarschijnlijk biedt het bedrijf waar jij je CV-ketel hebt aangeschaft, ook een onderhoudsservice. Een opgeleid installateur komt de check uitvoeren. Zaken waar een installateur op let zijn:

  • Filters: Filters vangen vuil en stof op, waardoor de ketel niet verstopt raakt en efficiënt blijft werken.
  • Ventilatievoorzieningen: er moet voldoende ruimte zijn om te kunnen ventileren, maar ook mogelijkheid tot ventilatie (bijvoorbeeld een raam dat open kan)
  • Het controleren van de waterdruk: een te lage waterdruk kan leiden tot problemen met de verwarming. Dit kan je overigens ook zelf doen.
  • Rookgasafvoer: de afvoer wordt gecontroleerd op lekken. Dit zal hij onder andere doen door de hoeveelheid koolstofmonoxide te meten in de ruimte.
  • Ontluchting: de ketel moet periodiek worden ontlucht om lucht uit het systeem te verwijderen
  • Lekkage: door lekkages kunnen onderdelen gaan roesten en minder goed werken.

Veelvoorkomende reparaties

Er zijn verschillende onderdelen van een CV-ketel die kapot kunnen gaan. Eén van de belangrijkste reparaties is het vervangen van een kapotte warmtewisselaar.

Een warmtewisselaar is het hart van je CV-ketel. Wanneer dit onderdeel na verloop van tijd kapot gaat, merk je dat gauw genoeg. Je zal in dit geval geen warm water meer uit de kranen krijgen. Op een koude winterdag of een regenachtige herfstdag is dit wel erg vervelend. Het vervangen van de warmtewisselaar helpt om de levensduur van de ketel te verlengen. Je hoeft niet gelijk een hele nieuwe ketel aan te schaffen, maar kan het slechts laten op het vervangen van de wisselaar.

Een ander veelvoorkomend probleem zijn tikkende radiatoren. Niet per se direct in verbinding met de CV-ketel zelf, maar het heeft wel te maken met de hoeveelheid lucht in de radiator. Het gebeurt vaak als er te veel lucht in de leidingen zit. Een installateur zal de radiatoren ontluchten. Soms kan je dit ook zelf doen. Raadpleeg voor meer informatie een specialist.

Het vervangen van elektronica van de ketel helpen om storingen te voorkomen en de levensduur van de ketel te verlengen. Vaak treden deze problemen ongeveer 10 tot 15 jaar na aankoop op.

Nieuwe CV-ketel kopen

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je erachter komt dat je CV-ketel al erg oud is. Wanneer deze nog werkt naar behoren, hoef je in principe niks doen. Wel geldt: hoe ouder, hoe onzuiniger de CV-ketel is. Je zou met de aanschaf van een nieuwe CV-ketel veel energie kunnen besparen. Er zijn verschillende opties ketel beschikbaar, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder vindt je een overzicht van de meest voorkomende opties.

  1. Conventionele CV-ketel

Een conventionele CV-ketel is een ketel die werkt op aardgas of propaan en water verwarmt voor radiatoren of vloerverwarming. Dit is de meest voorkomende vorm van CV-ketels in Nederland. Conventionele CV-ketels zijn betrouwbaar en efficiënt, maar kunnen duur zijn in gebruik.

  1. HR-ketel

Een HR-ketel (Hoog Rendement) is een efficiënte variant van de conventionele CV-ketel. HR-ketels halen meer warmte uit de verbrandingsgassen en verbruiken daardoor minder gas. Dit vertaalt zich in een lagere energierekening. HR-ketels zijn duurder dan conventionele ketels, maar de besparing op de energierekening kan op de lange termijn opwegen tegen de hogere kosten.

  1. Elektrische CV-ketel

Een elektrische CV-ketel werkt op elektriciteit in plaats van op gas. Dit kan een goede optie zijn voor huishoudens die geen toegang hebben tot aardgas. Elektrische CV-ketels zijn echter duur in gebruik en zijn daarom niet geschikt voor alle huishoudens. Bovendien verwarmen ze geen water, dus daarvoor zal je nog een extra zonneboiler moeten aanschaffen. Rendabel wordt het gebruik van zo’n ketel, wanneer je (genoeg) zonnepanelen hebt.

  1. Hybride CV-ketel

Een hybride CV-ketel is een combinatie van een conventionele CV-ketel en een warmtepomp. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om water te verwarmen. De CV-ketel springt bij wanneer de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren, bijvoorbeeld bij zeer koude temperaturen. Hybride CV-ketels zijn efficiënter dan conventionele CV-ketels, maar duurder in aanschaf. Toch stijgt de populariteit enorm. Een investering hoeft geen dief te zijn van je portemonnee.

Voor welke CV-ketel je ook kiest, houdt in acht dat je ook betaald voor installatiekosten. Omdat je in de weer gaat met gas en wilt dat het zo veilig mogelijk gebeurt, investeer je in een installateur. Meteen een garantie dat het op de juiste manier gebeurt.

Conclusie

Een CV-ketel heeft een gemiddelde levensduur van 12-15 jaar. Regelmatig onderhoud kan helpen om deze levensduur te verlengen. Het controleren van de waterdruk en het vervangen van ventilatiekanalen zijn belangrijke onderhoudstaken. Reparaties zoals het vervangen van de warmtewisselaar of elektronica kunnen eveneens helpen om de levensduur van de ketel te verlengen. Bij het kopen van een nieuwe CV-ketel is het belangrijk om te overwegen welke optie het beste voor jouw huis is. Raadpleeg een specialist om hier een keuze in te maken. Met een offerte kan je ook gelijk inzicht krijgen in het kostenplaatje.

Total
0
Shares
Vorige
Wat is het salaris van een timmerman?

Wat is het salaris van een timmerman?

Als een belangrijke beroepsgroep in de bouw- en constructiesector, verdienen

Volgende
Dit is het grootste gebouw ter wereld

Dit is het grootste gebouw ter wereld

Met verschillende technieken gaan ontwerpers steeds groter, hoger en imposanter

Ook interessant