Wat is het salaris van een timmerman?

Als een belangrijke beroepsgroep in de bouw- en constructiesector, verdienen timmermannen een redelijk salaris voor hun vaardigheden en kennis.

In dit artikel zullen we een overzicht geven van het salaris van een timmerman, het verschil tussen een timmerman en klusjesman, de opleiding die je dient te volgen voor timmerman en waar je je in kunt specialiseren.

Salaris

Het gemiddelde salaris van een timmerman in Nederland ligt tussen de €20.000 en €35.000 bruto per jaar, afhankelijk van de ervaring en opleiding van de timmerman. Timmermannen met jarenlange ervaring en gespecialiseerde opleiding kunnen logischerwijs een hoger salaris verdienen. Beginnende timmermannen zullen aan de onderkant van het salarisbereik zitten.

Timmermannen in opleiding krijgen tegenwoordig ook salaris betaald voor hun verrichte werkzaamheden, maar dit ligt vaak onder de minimumgrens. Het is eerder een vergoeding dan een leefbaar salaris. Maar goed, niet overal wordt salaris aan leerlingen uitgekeerd, dus je mag prima tevreden zijn met een salaris van €850 bruto per maand!

Variatie in salaris

Ervaring en opleiding spelen een belangrijke rol in het bepalen van het salaris van een timmerman. Timmermannen met jarenlange ervaring hebben vaak een uitgebreidere kennis en vaardighedenet, waardoor ze in staat zijn om complexere projecten uit te voeren en dus meer te verdienen. Bovendien hebben ze vaak een groter netwerk en betere contacten in de branche, wat hen in staat stelt om betere banen en hogere salarissen te vinden.

Wat doet een timmerman?

Een timmerman is een professional die zich bezighoudt met het vervaardigen, installeren en repareren van houten constructies en meubels. De timmerman gaat zowel met de hand als elektrische apparaten aan de slag. In het beroep moet je je goed houden aan veiligheidsprocedures en andere regelgeving. Zo worden arbeidsongevallen vermeden en kan je het vak lang blijven uitoefenen. Over het algemeen is het werk van een timmerman fysiek veeleisend en vereist het een combinatie van technische vaardigheden, handvaardigheid en creativiteit.

Verschil timmerman en klusjesman

Een klusjesman kan het werk verrichten van een timmerman, maar een timmerman zal niet snel het werk van een klusjesman overnemen. Dit komt omdat het werk van een klusjesman zich tot veel meer vaardigheden richt.Waar een timmerman voornamelijk werk met hout verricht, zal een klusjesman ook andere dingen in huis (voor je kunnen) doen. Bij het werk van een klusjesman kun je denken aan werk in de tuin, het zetten van tegels in de badkamer of het behangen van de woonkamer.

Mocht je iets van hout willen laten maken, of ben je zelf fan van werken met hout, dan is de keuze voor timmerman wellicht een betere optie. Een timmerman is een vakman en heeft (over het algemeen) meer kennis van het materiaal dan een klusjesman. Hoe dan ook, geen van beide keuzes is ‘slecht’, het heeft ieder z’n voor- en nadelen.

Hoe word je timmerman?

Jezelf opleiden tot timmerman kan op verschillende manieren. Er bestaan immers meerdere wegen naar Rome, of in dit geval naar een beroep als timmerman. De soort opleiding die je volgt, heeft natuurlijk ook invloed op je uiteindelijke salaris. Timmermannen met een gespecialiseerde opleiding, zoals een opleiding tot interieurbouwer, hebben vaak een hoger salaris dan timmermannen zonder deze opleiding. Dit komt omdat ze beschikken over specifieke kennis en vaardigheden die in deze opleiding worden aangeleerd. Ze zijn staat zijn om meer gespecialiseerde projecten uit te voeren.

Op de volgende wijze kan je tot timmerman worden opgeleid:

  • MBO opleiding tot timmerman
    Deze opleiding is op verschillende plekken in het land te vinden. Op de opleiding ben je veelal aan de slag via een leer-werktraject. Door het werken als leerling-timmerman, zoals dat dan heet, sta je onder begeleiding van een ervaren timmerman. Van wat kan je beter leren dan ervaring?
  • Opleidingscentrum
    Als je om een reden liever school wilt vermijden, dan is misschien een opleidingscentrum iets voor jou. Zij stomen je in relatief korte tijd (spreek over dagen in plaats van jaren) je klaar voor het werk als timmerman. Ook hier leer je de kneepjes van het vak van een professional.

Als timmerman ben je niet de hele dag op de werkplaats te vinden. Je zal je ontwerpen (deels) moeten controleren, ontwerpen en aanpassen. Een scherp oog wordt gewaardeerd, want vaak gaat het om precisiewerk. Jij bent uiteindelijk degene die de klant met een tevreden gevoel achterlaat.

Specialisaties

Zoals gezegd kan je ook meer specialistische opleidingen volgen die aansluiten op het beroep als timmerman. Je kan je blijven ontwikkelen en de kans dat je salaris stijgt is mooi meegenomen. Soms is het zo dat je werkgever de opleiding vergoedt. Dat is natuurlijk mooi meegenomen, want als je het vak leuk vindt, ben je waarschijnlijk ook gedreven om te blijven leren. Een timmerman kan zich onder andere specialiseren in:

  • (nieuw)Bouw: bij de bouw van huizen en andere gebouwen weet deze timmerman exact waar zijn taken liggen
  • Restaureren: het in stand houden en repareren van oude houten onderdelen
  • Werkplaats: vaak zijn deze timmerlieden gespecialiseerd in het maken van bijvoorbeeld trappen en kozijnen

Een timmerman die zich op alle gebieden ontwikkelt, werkt en kennis opdoet, kan zich na enige tijd een allround timmerman noemen. Dit duurt vaak jaren en vergt veel inzicht in het beroep. Alle taken die hem worden toegeschreven, moet hij dan zelfstandig kunnen uitvoeren.

Baangarantie

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd in een opleiding tot timmerman? Goed nieuws, want er is na het afronden van de opleiding genoeg baangarantie. Zoek een willekeurig vacaturebureau op het internet op, en je krijgt al gauw zo’n 6000 vacatures (binnen Nederland!) voorgeschoteld. Je kan dus gauw aan de slag en werkt de hele dag met je handen, hoe gaaf is dat.

Met een baan als timmerman ben je gegarandeerd van werk, met een mooi salaris. Voor iedere baan geldt, hoe meer ervaring des te meer salaris je zal verdienen. Laat je dus niet tegenhouden door bijvoorbeeld de hoogte van het starters salaris. Hard werken loont en dat zal je uiteindelijk terug zien op je loonstrookje. Er is mogelijk om je te specialiseren of je gaat net zo lang door tot je jezelf een allround timmerman kan noemen. Timmerman te specifiek, maar werk je wel graag met je handen? Kies dan voor een baan als klusjesman.

Total
0
Shares
Vorige
Vermogen radiator berekenen: hoe moet dat?

Vermogen radiator berekenen: hoe moet dat?

Een nieuwe radiator kopen is misschien niet je meest favoriete klus, maar als

Volgende
Hoe lang gaat een CV-ketel mee?

Hoe lang gaat een CV-ketel mee?

Een onderwerp waar je weleens over nadenkt, maar in ieder geval op dagelijkse

Ook interessant