Vermogen radiator berekenen: hoe moet dat?

Een nieuwe radiator kopen is misschien niet je meest favoriete klus, maar als hij eenmaal hangt zal je blij zijn met het resultaat. Wat is nou de juiste radiator een hoe reken je dat uit?

Een radiator kopen klinkt niet heel spannend, maar er gaat toch nog even wat rekenwerk aan vooraf. Je moet hierbij namelijk niet alleen kijken naar waar de radiator moet komen en of ze mooi staan, je moet ook het vermogen van de radiator berekenen. Alleen dan doet hij wat hij moet doen op de goede plek.

Hoe moet je het vermogen berekenen?

Het vermogen in aantal watt is een belangrijke graadmeter voor de geschikte radiator voor jou. Heeft een radiator namelijk te weinig vermogen, dan wordt het niet warm genoeg in de ruimte waar je hem ophangt. Heeft een radiator meer vermogen dan je nodig hebt, dan is dat zonde van het geld en van de extra ruimte die de verwarming inneemt. Met andere woorden: het vermogen moet precies goed zijn.

Het benodigde vermogen hangt van 3 factoren af, namelijk de afmeting van de kamer die je wilt verwarmen in m3, de gewenste kamertemperatuur en in hoeverre je huis geïsoleerd is. Gebruik het volgende stappenplan om ook voor jouw ruimte het ideale vermogen te berekenen.

Stap 1. Doe de lengte x breedte x hoogte

Je hebt simpelweg meer vermogen nodig, als je een grotere ruimte hebt. Dat is geen hogere wiskunde. De afmeting van de kamer bereken je door een meetlint te pakken en beginnen met meten.  Je doet de lengte x breedte x hoogte in meters en daar komt een getal in m3 uit.

Stap 2. Check het benodigde aantal watt per m3 voor de ruimte.

De aanbevolen kamertemperatuur in een bepaalde kamer is een algemeen gegeven. Je kan onderstaande vuistregel gebruiken als je het warm wilt hebben in de desbetreffende ruimte.

Stap 3. Vermenigvuldig de inhoud in m3 met dit aantal watt.

De aanbevolen temperatuur per kamer is al volgt. In de badkamer wil je dat het ongeveer 24 graden is. Dan zal je in de meeste gevallen 93 watt in je radiator willen hebben. De woonkamer is in de meeste gevallen rond de 22 graden. Dan is het echt lekker warm en comfortabel. In dat geval zal de radiator 85 watt nodig hebben. Je zou er ook voor kunnen kiezen om in deze tijden de temperatuur iets lager te willen. Maar het vermogen van de radiator is belangrijk voor een langere tijd. Kies dus voor genoeg vermogen en zet de kachel zelf wat lager als je wil besparen.

Dan hebben we nog een studeerkamer of kantoortje. Daar wil je ook in een aangename temperatuur kunnen zitten. Daar is 22 graden ook gemiddeld en dus is het aantal watt hier ook 85. In de keuken is het vaak wat kouder, omdat je daar niet zo vaak bent. Een temperatuur rond de 20 gaden is daar prima. Daar past een radiator bij met 77 watt. Dan houden we nog de slaapkamer over. In deze kamer kom je helemaal niet veel en meestal ga je gelijk onder de wol als je er wel komt. Daarbij is het slapen in een frisse kamer een stuk gezonder dan slapen in een warme kamer. De aanbevolen temperatuur is daarom 18 graden. Je radiator kan daar prima draaien met 70 watt.

Stap 4. Een correctiefactor?

Een correctiefactor is bijvoorbeeld de isolatie in je huis. Dat houdt de warme goed binnen, en maakt het huis in zijn totaliteit ook warmer. Je kan kijken naar hoe goed het huis is geïsoleerd en daar een bepaalde factoor van aftrekken, zodat je niet te veel verwarmd. Tel deze factor op of trek deze af van het totale wattage. Woon je net in een nieuw appartementencomplex met goed geïsoleerde muren en ramen. Dan kan je wel wat correctie meerekenen. De correctiefactor is dan bijvoorbeeld 10% van het totale aantal watt. 

Ieder huis is anders. Je hebt nieuwbouwhuizen die goed geïsoleerd zijn of oude huizen vol met kieren en scheuren in de isolatielaag. Dit heeft effect op hoeveel vermogen je nodig hebt om het warm te krijgen in een kamer. Woon je een hoek- of vrijstaande woning? Dan vragen die huizen sowieso om meer capaciteit. Hetzelfde geldt voor wanneer je hoger stookt dan de aanbevolen temperatuur in een ruimte, dit gebeurt bijvoorbeeld vaak in seniorenwoningen.

Stap 5. Je hebt nu het benodigde vermogen in aantal watt voor je nieuwe radiator.

De inhoud in m3 x benodigde aantal watt per m3 = x aantal watt plus of min correctiefactor in % = benodigde vermogen in aantal watt.

Verschillende radiatoren

Er zijn veel verschillende radiatoren te vinden. Niet alleen in kwaliteit, vermogen en materiaal. Maar natuurlijk ook in design en uiterlijk. Zo heb je in de woonkamer en slaapkamer een gewone radiator, maar in de badkamer vaak een handdoekradiator. Natuurlijk om je handdoeken lekker op te hangen en te laten drogen, maar ook omdat er in de badkamer minder ruimte is voor een gewone variant.

Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een radiator met een koper metallic afwerking te nemen. Dat staan goed bij veel witte muren, of een huis met warme kleuren. Op die manier steekt de radiator niet heel erg af in huis en kan je hem overal plaatsen waar je wil. Hetzelfde geldt voor matzwarte radiatoren. In huizen met een strakke, moderne inrichting zijn variante een uitkomst. Naast je zwarte bank en witte muur staat deze radiator eerder stijlvol dan storend in je woonkamer.

Radiator verbergen

Mocht je echt een hekel hebben aan het aanzicht van een radiator, dan kan je er altijd nog iets omheen bouwen dat het zicht blokkeert. Mocht de radiator zich bevinden in een erker, kan je altijd de vensterbank een stukje doortrekken en er doormiddel van een plaat met blokjespatroon. De warmte moet er namelijk nog steeds doorheen kunnen, dus een plaat met gaatjes is wel nodig. Mocht je een lagen vensterbank hebben met kleine radiatoren, kan je er ook nog voor kiezen om een zithoekje te creëren. Met een houten constructie over de radiatoren, met genoeg ruimte om de warmte door te laten, ben je van de radiatoren af in de woonkamer en heb je gelijk een lekker zitplekje.

Total
0
Shares
Vorige
Energielabel woningen in Nederland: de volledige gids

Energielabel woningen in Nederland: de volledige gids

Energielabels voor woningen in Nederland geven aan hoe energiezuinig een woning

Volgende
Wat is het salaris van een timmerman?

Wat is het salaris van een timmerman?

Als een belangrijke beroepsgroep in de bouw- en constructiesector, verdienen

Ook interessant