grey bicycle on road near black vehicle at nighttime

Welke schadeposten worden vergoed na een ongeluk?

Het nieuws staat er dagelijks vol van, ongelukken. In het verkeer, op het werk of gewoon op straat door een val over een losliggende of omhoog staande stoeptegel. Vaak is er alleen blikschade of een kapotte broek, maar er kan ook letselschade ontstaan. 

Is er sprake van letselschade, dan kunt u een schadevergoeding claimen op de aansprakelijke partij of diens schadeverzekeraar. Dit kunt u zelf doen, maar u kunt ook een letselschade advocaat Rotterdam inschakelen als u in de havenstad een bedrijfsongeval is overkomen. De vraag is echter waaruit een letselschadevergoeding bestaat. Met andere woorden, welke schadeposten worden er vergoed na een ongeluk?

Inkomensschade

Welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen, hangt sterk af van de persoonlijke situatie van het slachtoffer. Zo zijn de schadeposten van iemand die in loondienst of als zelfstandig ondernemer werkt heel anders dan een student of iemand die voor het ongeluk al is afgekeurd. 

Een van de bekendste schadeposten die onderdeel is van een letselschade vergoeding is inkomensschade. Dit wordt ook wel verlies aan verdienvermogen genoemd. Inkomensschade is een schadepost die zich voordoet bij arbeidsongeschiktheid. Deze schade wordt verhaald door uw letselschade advocaat, zoals een letselschade in advocaat Nijmegen als het slachtoffer daar aangereden is.

Inkomensschade slachtoffer in loondienst

Bij inkomensschade dient een onderscheid gemaakt te worden tussen een slachtoffer in loondienst en een slachtoffer die als zelfstandig ondernemer aan het werk is. In het eerste geval wordt het salaris het eerste jaar van de arbeidsongeschiktheid in de regel volledig doorbetaald. Er is dan geen inkomensschade, behoudens een door het ongeluk misgelopen bonus of omdat er geen onregelmatigheidstoeslag wordt uitgekeerd. In het tweede jaar wordt er 70% van het salaris doorbetaald. Het verlies aan verdienvermogen bedraagt dan 30% van het salaris. Is iemand na 2 jaar nog arbeidsongeschikt door het ongeval, dan ontvangt het slachtoffer een WIA uitkering. De schade bedraagt dat het verschil tussen het salaris voor ongeval en de uitkering.

Verlies aan verdienvermogen zelfstandig ondernemer

Overkomt een zelfstandig ondernemer een verkeersongeluk, dan is deze persoon vaak direct arbeidsongeschikt. Er is dan geen sprake van loondoorbetaling, tenzij er een arbeidsongeschiktheidsverzekering is. De schade begint dan direct na het ongeluk te lopen.

Een zelfstandig ondernemer heeft dus direct na het ongeluk geen inkomen en het verlies aan verdienvermogen is dan direct fors.

Andere schadeposten bij letselschade

Een aanrijding, bedrijfsongeval of val over een stoeptegel brengt niet alleen de kans op inkomensschade met zich mee. Het slachtoffer van een ongeval maakt in de regel ook veel kosten. Veel genoemde kosten na een ongeluk zijn:

  • Het verplichte eigen risico
  • Kosten voor de fysiotherapeut
  • Reiskosten
  • Kosten voor hulp in het huishouden
  • Kosten door een ziekenhuisopname

Al deze kosten komen voor vergoeding in aanmerking en worden door

Total
0
Shares
Vorige
De toekomst van duurzame verpakkingen
brown cardboard box on white table

De toekomst van duurzame verpakkingen

In onze hedendaagse maatschappij wordt de noodzaak voor duurzamere

Volgende
Als voetganger aangereden, waar heb ik recht op?
person walking holding brown leather bag

Als voetganger aangereden, waar heb ik recht op?

U loopt over het zebrapad als u aangereden wordt door een scooter of een fietser

Ook interessant