person walking holding brown leather bag

Als voetganger aangereden, waar heb ik recht op?

U loopt over het zebrapad als u aangereden wordt door een scooter of een fietser die u ten onrechte geen voorrang geeft. Of u loopt nog snel even door rood waarbij een auto u niet meer kan ontwijken en aanrijdt. Voorbeelden van een aanrijding als voetganger. De vraag is nu wat te doen als je als voetganger aangereden wordt. Kan een letselschade advocaat een schadevergoeding voor u claimen, zelfs als u bewezen door rood bent gereden?

Artikel 185 Wegenverkeerswet

Als een voetganger of fietser aangereden wordt, dan is de kans op letsel groter dan bij een auto botsing. In de auto zit u een stuk veiliger. En bij een aanrijding tussen een voetganger en een scooter of auto is het vaak de voetganger die het letsel lijdt. Voetgangers en fietsers zijn met andere woorden kwetsbare verkeersdeelnemers.

Bent u als voetganger aangereden in bijvoorbeeld Amsterdam, dan kan een letselschade advocaat in Amsterdam uw letselschade verhalen. Dit kan altijd, want bij een aanrijding tussen een motorvoertuig en een voetganger is er aan de zijde van de voetganger altijd recht op een letselschade vergoeding. Maar hoe kan dit?

Het antwoord op voornoemde vraag is te vinden in het eerste lid van artikel 185 Wegenverkeersweg. Dit wetsartikel luidt: “Indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig of – indien er een houder van het motorrijtuig is – de houder verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht, daaronder begrepen het geval dat het is veroorzaakt door iemand, voor wie onderscheidenlijk de eigenaar of de houder niet aansprakelijk is.”

Op grond van artikel 185 Wegenverkeerswet is er dus altijd recht op een letselschade vergoeding. De enige voorwaarde is dat iemand aangereden is als voetganger of fietser door een motorvoertuig. Wordt u dus aangereden door een scooter, dan kunt u letselschade claimen, ongeacht de toedracht. Bij een aanrijding tussen een voetganger en een fietser is er alleen recht op schadevergoeding als de tegenpartij schuldig is aan het ongeluk.

De 50% en de 100% regel 

Wordt u aangereden als voetganger door toedoen van het motorvoertuig? Dan wordt de volledige letselschade vergoed door de verzekering van de tegenpartij. Bij letselschade kunt u denken aan medische kosten, maar ook aan kosten voor het verrichten van huishoudelijke taken. Daarnaast wordt inkomensschade vergoed en kan het slachtoffer van de aanrijding aanspraak op smartengeld maken.

Hiervoor hadden wij het over een voetganger die door rood licht loopt. Ook deze persoon kan aanspraak op schadevergoeding maken. Voorwaarde is wel dat deze persoon door een auto, scooter of ander motorvoertuig is aangereden. Wel is het zo dat als er sprake is van eigen schuld aan de zijde van de voetganger, er in beginsel slechts 50% vergoed wordt. De overige 50% blijft bij het slachtoffer.

Gaat het om een kind tot 14 jaar die is aangereden? Dan geldt dat de letselschade altijd voor 100% vergoed wordt. Het maakt er daarbij niet uit wat er nu precies gebeurd is.

Total
0
Shares
Vorige
Welke schadeposten worden vergoed na een ongeluk?
grey bicycle on road near black vehicle at nighttime

Welke schadeposten worden vergoed na een ongeluk?

Het nieuws staat er dagelijks vol van, ongelukken

Volgende
Met deze tips vergroot je de veiligheid op de werkvloer

Met deze tips vergroot je de veiligheid op de werkvloer

Voor iedere ondernemer is de veiligheid van het personeel een van de

Ook interessant