Met deze tips vergroot je de veiligheid op de werkvloer

Voor iedere ondernemer is de veiligheid van het personeel een van de belangrijkste speerpunten. Daarbij dient opgemerkt te worden dat veiligheid op de werkvloer een stuk breder is geworden. Vroeger ging het eigenlijk alleen om de fysieke veiligheid. De laatste jaren is er echter steeds meer aandacht voor het mentale aspect gekomen. En alle berichten over grensoverschrijdend gedrag – onder meer bij The Voice en de NPO – hebben voor een nog grotere toename gezorgd. In dit artikel vind je vijf handige tips om de veiligheid op de werkvloer te vergroten, zowel op het fysieke als het mentale vlak.

Zorg voor de juiste trainingen

Veiligheid is een belangrijk thema. Misschien wel het belangrijkste thema binnen je bedrijf. Hier mag je tijdens het maken van de begroting dan ook gerust rekening mee houden. Een veilige werkomgeving is niet alleen prettig voor het personeel, maar ook essentieel voor een goede workflow. Bedrijven zoals Novavorm hebben een breed scala aan veiligheidstrainingen. Deze trainingen worden zowel online als fysiek gegeven.

Zorg voor voldoende BHV-gecertificeerden

Op de werkvloer moet minimaal één medewerker zijn die een BHV-certificaat heeft. Afhankelijk van de grootte van je bedrijf en het aantal mogelijke incidenten kan dit aantal worden uitgebreid. Dit hoeft jou natuurlijk niet tegen te houden om deze cursus aan al je personeelsleden aan te bieden. Bij een ongeluk kan snel handelen levens redden. Hoe meer medewerkers een diploma hebben, hoe beter. Je kunt BHV ook online volgen.

Een open cultuur

Medewerkers die goed in hun vel zitten, leveren de beste prestaties. Hun thuissituatie speelt hier een belangrijke rol in, net als de sfeer op het werk. Bij dat laatste kom jij om de hoek kijken. Strenge hiërarchie is bijvoorbeeld niet meer van deze tijd. Iedereen moet zich kunnen uiten, ook als dit tegen de baas is. Zet je deur letterlijk en figuurlijk open. Je zult zien dat je medewerkers dit waarderen. Daarnaast dragen bedrijfsactiviteiten bij aan een goede sfeer. Dat laatste is best een uitdaging, nu veel bedrijven hybride werken. Juist daarom is het belangrijk om het contact tussen collega’s en leidinggevenden open en warm te houden.

Digitale veiligheid

Helaas is het regelmatig in het nieuws dat gevoelige gegevens op straat terecht zijn gekomen. Cybercriminaliteit is niet altijd te voorkomen. Maar je kunt de kans dat je slachtoffer wordt wel zo klein mogelijk maken. Een goed antivirusprogramma is belangrijk, net als een meervoudige authenticatie. Licht je personeel ook goed voor. Zorg dat ze hun pc afsluiten en niet hun Facebook of Instagram open laten staan als ze even koffie gaan halen. Een training digitale veiligheid kan zeker geen kwaad.

Zorg voor bewustwording

De vijfde en laatste tip is zeker niet de minst belangrijke. Bewustwording van veiligheid op de werkvloer is essentieel voor het slagen daarvan. Houd geregeld trainingen en voorlichtingsbijeenkomsten om je personeel op de hoogte te houden. Een extra voordeel is dat ze het dankzij de bewustwording ook leuk gaan vinden om actief met veiligheid bezig te zijn.

Total
0
Shares
Vorige
Als voetganger aangereden, waar heb ik recht op?
person walking holding brown leather bag

Als voetganger aangereden, waar heb ik recht op?

U loopt over het zebrapad als u aangereden wordt door een scooter of een fietser

Volgende
Vijf tips om je bedrijf een mooie impuls te geven

Vijf tips om je bedrijf een mooie impuls te geven

Voor iedere ondernemer is het een mooie uitdaging om steeds een stapje hoger te

Ook interessant