CFO betekenis, voorbeelden en uitleg

De CFO, ofwel de Chief Financial Officer, dan wel de Financieel Directeur, is één van de belangrijkste leden van het leiderschapsteam van een organisatie.

Zoals de naam al aangeeft, is de CFO verantwoordelijk voor de financiële aspecten van het bedrijf. In deze blog zullen we de betekenis van een CFO uitleggen en enkele voorbeelden geven van hun taken en verantwoordelijkheden. Tot slot bespreken we de vaardigheden die nodig zijn om een succesvolle CFO te zijn.

Wat is een CFO?

Het is de droom van velen: opklimmen naar een functie als CFO. De CFO is de persoon die verantwoordelijk is voor het beheer van de financiële activiteiten van een bedrijf. Denk hierbij aan het beheren van budgetten en het opstellen van financiële rapporten. Daar hoort ook bij dat de begroting wordt beheerd en de cashflow wordt gemonitord. Een hoop ingewikkelde woorden, maar dat sluit ook wel aan bij de functie. Je wordt namelijk niet zo maar een CFO. Zo moet je bijvoorbeeld in staat zijn om al het bovenstaande te vertalen naar begrijpelijke taal, voor het hele bedrijf.

Al deze werkzaamheden komen samen in waarborgen van de financiële gezondheid van het bedrijf. Bedrijven draaien op het minimaliseren van kosten en maximaliseren van winst. Je wil daarbij zo min mogelijk risico’s creëeren. De CFO moet de financiële prestaties van het bedrijf analyseren en aanbevelingen doen om de prestaties te verbeteren. Soms gaan deze in tegen geluid wat vanuit het bedrijf komt. Met zijn expertise dient de CFO het team te overtuigen.

Taken en verantwoordelijkheden

De taken en verantwoordelijkheden van een CFO kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de industrie waarin het actief is. Hier zijn enkele voorbeelden van de taken en verantwoordelijkheden van een CFO:

 • Financiële planning en analyse
  De CFO is verantwoordelijk voor het opstellen van financiële plannen en prognoses voor het bedrijf. Hierbij houdt de CFO rekening met de bedrijfsdoelen, de markttrends en de concurrentie. De CFO moet ook zorgen voor een nauwkeurige analyse van de financiële resultaten van het bedrijf en deze informatie gebruiken om de bedrijfsstrategie aan te passen.
 • Financiële rapportage
  Op dagelijkse basis is een CFO bezig met het opstellen van financiële rapporten. Deze rapporten moeten de financiële prestaties van het bedrijf weergeven en voldoen aan de wettelijke eisen. Net als een boekhouder, heeft een CFO graag dat alles wat in het rapport staat klopt. Een taak met veel verantwoordelijkheid dus.
 • Financieel risicobeheer
  Identificatie en beheer van financiële risico’s voor het bedrijf, is een ander belangrijke taak van een CFO. Denk hierbij aan het beheer van valuta-, rente- en kredietrisico’s.

Natuurlijk doet een CFO lang niet alles zelf. Hij geeft ook genoeg taken uit handen, maar is wel degene die de strategie bepaald. Wanneer een werknemer met een bepaald idee komt, maar hij daar geen financiële stabiliteit inziet, dan is het aan hem om het af te raden.

Vaardigheden

Bij succesvolle CFO’s komt een aantal vaardigheden steeds opnieuw terug. We hebben de meest voorkomende even op een rijtje gezet. Het gaat om:

 • Financiële expertise
 • Strategisch denken
 • Leiderschap
 • Communicatievaardigheden
 • Risicobeheer
 • Innovatief denken

Bekende CFO’s in Nederland

Natuurlijk zijn er ook in Nederland veel bekende CFO’s. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

Kees van Dijkhuizen: Als voormalig CFO van ANB Amro werd Van Dijkhuizen beschouwd als een expert in risicomanagement en kapitaalbeheer. Hij heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de beursgang van ABN Amro in 2015. Een jaar later vergaf hij zijn functie aan een ander en werd hij zelf bestuursvoorzitter van de bank.

Ton van Veen: Van Veen was voor 18 jaar lang CFO van Jumbo Supermarkten. Sinds vorig jaar heeft hij de promotie tot CEO gemaakt. In de functie van financieel directeur werd hij geprezen om zijn innovatieve aanpak van financiële vraagstukken. Eveneens gebeurde dit om zijn vermogen om financiële prestaties te vertalen naar groei en kansen voor het bedrijf.

Jan Kees de Jager: Voor een aantal jaar bekleedde De Jager de rol als CFO van KPN. Maar naast deze indrukwekkende functie is hij ook een tijd lang Minister van Financiën geweest. Dat hij in de financiële wereld thuishoort is daarmee wel duidelijk.

Dit is maar een kleine hand vol aan bekende, Nederlandse CFO’s. Er zijn nog veel meer grotere bedrijven en daarmee ook veel meer CFO’s die belangrijke dingen hebben gedaan. Wellicht werk jij je toe tot deze droombaan en kan je tussen het lijstje komen te staan.

Conclusie

Er kan worden gesteld dat de CFO een essentiële rol speelt in het financiële management van een bedrijf. Zo is hij verantwoordelijk voor het opstellen van financiële rapportages. Een succesvol financieel directeur heeft niet alleen uitgebreide financiële expertise, maar ook een goed begrip van de bredere bedrijfsstrategie. Zoals blijkt uit de voorbeelden van Nederlandse CFO’s, is de CFO een belangrijke speler in het leiderschapsteam van een bedrijf.

Total
0
Shares
Vorige
Werkvoorbereider: salaris, opleiding en taken

Werkvoorbereider: salaris, opleiding en taken

Het gemiddelde salaris van een werkvoorbereider in Nederland ligt rond de €3300

Volgende
Hijskraanmachinist: salaris, opleiding en competenties 

Hijskraanmachinist: salaris, opleiding en competenties 

Je kunt uit ongelooflijk veel beroepen kiezen

Ook interessant