Hijskraanmachinist: salaris, opleiding en competenties 

Je kunt uit ongelooflijk veel beroepen kiezen. Een van die beroepen is hijskraanmachinist. Maar wat doe je dan precies? Hoeveel kun je hiermee verdienen? En ook belangrijk: welke opleiding of competenties heb je hiervoor nodig? Wij vertellen het jou in deze blog! Lees je mee?

Als je gaat werken als hijskraanmachinist dan ben je in de basis verantwoordelijk voor het werk in een hijskraan. Uiteraard ga je niet zelf zware onderdelen tillen, maar je bedient hiervoor de hijskraan. Een hijskraan vind je dan ook vaak op een bouwterrein waar bijvoorbeeld nieuwe woningen worden gebouwd. Maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld in een hijskraan werkt dat in de haven staat. Dan til je zware zeecontainers van de boot af op de kade of andersom. Daarnaast moet je natuurlijk als hijskraanmachinist ervoor zorgen dat alles netjes gebeurt en dat de veiligheidsprotocollen worden opgevoerd. Niet iedereen kan dus zomaar hijskraanmachinist worden. Ook moet je kleine reparaties of onderhoud aan de hijskraan kunnen uitvoeren. 

Salaris: wat verdient een hijskraanmachinist  

Voor veel mensen is het belangrijk om te weten wat je verdient als je hijskraanmachinist wordt. En dat is natuurlijk niet gek, want je doet geen vrijwilligerswerk. Om precies te kunnen vertellen wat je verdient als een hijskraanmachinist is het goed om te weten dat dit niet direct te zeggen is. Uiteraard kunnen we jou wel een kleine indicatie geven. Het is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Zo verdien je als ervaren machinist vaak meer. En daarnaast is de grootte van de hijskraan of de complexiteit van de opdracht van invloed op je salaris. 

Dat gezegd hebbende kun je als hijskraanmachinist rekenen op een salaris tussen de 2.500 euro en de 4.500 euro per maand. Wat dus neerkomt op een salaris van ongeveer 30.000 euro tot 54.000 euro per jaar. Je kan er ook voor kiezen om op bijvoorbeeld projectbasis te werken. Dan ben je een soort ZZP’er. Dit houdt in dat je ongeveer per uur 20 euro tot 35 euro kunt vragen als hijskraanmachinist.  

Je kunt dus stellen dat je als hijskraanmachinist een gemiddeld tot bovengemiddeld salaris kunt verwachten. Dat komt ook omdat er niet veel hijskraanmachinisten op dit moment zijn. Door een te kort aan arbeidskrachten in bijvoorbeeld de bouw wordt de vraag naar hijskraanmachinist hoger waardoor je dus meer salaris kunt vragen voor jouw werkzaamheden. Verderop in deze blog vertellen we je ook meer over de kans op het vinden van een job als hijskraanmachinist.

Opleiding: welke opleiding moet je volgen om hijskraanmachinist te worden? 

Na het lezen van de salaris-indicatie als hijskraanmachinist vraag je je misschien af hoe je hijskraanmachinist kunt worden. Hiervoor zijn verschillende wegen te bewandelen. De makkelijkste manier is misschien wel het volgen van een opleiding. Hiervoor is een MBO-opleiding ingericht. Zo heb je bijvoorbeeld de opleiding Machinist Mobiele Kraan maar ook de opleiding Machinist Grondverzet kunnen ervoor zorgen dat jij straks als hijskraanmachinist aan de slag kunt. 

Naast een MBO-opleiding kun je er ook voor kiezen om een vakopleiding te volgen. Dan kun je heel specifiek en gericht een opleiding tot hijskraanmachinist. Vaak kies je hiervoor wanneer je al ervaring hebt in de bouw maar bijvoorbeeld andere werkzaamheden wilt gaan doen. Ook kun je binnen een bepaald sector of werkgebied een praktijkopleiding krijgen. Bijvoorbeeld omdat je wilt doorgroeien naar hijskraanmachinist. Dan kun je onder begeleiding van een ervaren hijskraanmachinist leren hoe je zo’n gigantisch apparaat moet bedienen zonder dat je hiervoor terug de schoolbanken in hoeft. 

We zeiden het net ook al eventjes, maar je werkzaamheden zal uit meer bestaan dan enkel en alleen het bedienen van een hijskraan. Zo kun je naast een opleiding ook rekenen op verschillende certificering die je moet halen. Deze moet je waarschijnlijk met enige regelmaat ook weer opnieuw halen. Zoals het VCA-certificaat. Dit staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu. Of het TCVT-certificaat. Dit staat voor Toezicht Certificaat Verticaal Transport. Dit is omdat regels rondom veiligheid en milieu door de jaren heen veranderen. Jij als hijskraanmachinist moet hiervan op de hoogte zijn en blijven. 

Competenties: over welke competenties moet een hijskraanmachinist beschikken? 

Voordat je je direct gaat inschrijven op een opleiding tot hijskraanmachinist is het goed om ook even te bekijken welke competenties jij als persoon moet hebben om een goede hijskraanmachinist te worden. Want als jij dit werk gaat doen dan is het belangrijk dat je veilig en efficiënt kunt werken. Daar horen ook een paar bepaalde competenties bij. Deze zijn:

  1. Technisch inzicht: Met twee linkerhanden kan het lastig zijn om te zien en te begrijpen waarom je bepaalde zaken op een bepaalde manier moet doen. Denk bijvoorbeeld aan hoe je hijskraan werkt en hoe deze bediend moet worden. Maar we zeiden net ook al even kort: je moet een hijskraan ook kunnen bedienen. 
  2. Ruimtelijk inzicht: Een ander belangrijk punt is ruimtelijk inzicht. Als hijskraanmachinist speel je soms een soort tetrix. Wat inhoudt dat je moet kijken en begrijpen of een object wel een bepaalde hoek kan maken en of de hoogtes goed zijn ingeschat. 
  3. Communicatieve vaardigheden: Op de bouwplaats zijn communicatieve vaardigheden heel erg belangrijk. Je zit immers alleen boven in de hijskraan, maar je moet wel duidelijk en veilig kunnen communiceren met jouw collega’s buiten de hijskraan. Daarom is duidelijke en heldere communicatie heel erg belangrijk. 

Hoeveel kans heb je op een job als hijskraanmachinist? 

Zoals we net al even zeiden: er staan veel vacatures open als hijskraanmachinist. Dat komt door het te kort op de bouw. En aan de andere kant zijn er wel veel huizen nodig. Dus er wordt wel flink doorgebouwd. Door te weinig mankracht schieten de salarissen omhoog omdat projectleiders hun bouwproject wel zo snel mogelijk willen afronden. Er is dus als hijskraanmachinist een grote kans op het vinden van een job die bij je past op een locatie die bij je past. Of je kunt ervoor kiezen om op projectbasis te gaan werken, waardoor je op meerdere bouwprojecten gezet kan worden als hijskraanmachinist. Je kunt dit bijvoorbeeld als ZZP’er in de bouw gaan doen. Wil je hier meer over weten? Dat lees je hier!

Total
0
Shares
Vorige
CFO betekenis, voorbeelden en uitleg

CFO betekenis, voorbeelden en uitleg

De CFO, ofwel de Chief Financial Officer, dan wel de Financieel Directeur, is

Volgende
Mark Rutte: Vriendin, salaris, vermogen, familie en meer 

Mark Rutte: Vriendin, salaris, vermogen, familie en meer 

Ben jij benieuwd naar het leven van Mark Rutte?

Ook interessant