Teambuilding: Samen succesvol werken aan de toekomst

Binnen een bedrijf zou je niet alleen op zoek moeten gaan naar manieren waarop individuen zo efficiënt mogelijk te werk gaan, je wil ook een gevoel van saamhorigheid creëren. Een cruciaal element voor succes is namelijk het vermogen om binnen een team samen te kunnen werken en daardoor doelen te bereiken. Je bedrijf zal niet alleen succesvoller worden, ook je werknemers zullen een stuk beter in hun vel zitten. Ze blijven langer hangen, doen beter hun best en, misschien wel het belangrijkste, er heerst een gevoel van vertrouwen.

In dit artikel zullen we je vertellen over teambuilding en hoe dat bijdraagt aan het verbeteren van je bedrijf.

Wat is teambuilding?

Teambuilding is een proces waarbij individuen in een groep samenwerken om hun onderlinge relaties te versterken en hun collectieve prestaties te verbeteren. Het gaat in de basis vaak om het ontwikkelen van vertrouwen. Communicatie, samenwerking en het delen van een gemeenschappelijke visie zullen hier eveneens aan bijdragen. Het uiteindelijk doel van teambuilding is het creëren van een hechte groep, die in staat is om op een efficiënte manier succesvolle resultaten te behalen.

Teambuilding vindt niet alleen plaats tussen werknemers met allemaal verschillende taken. Zo bestaat er ook zoiets als management training. Best logisch, als je er zo over nadenkt. De mensen met een eenzelfde soort functie, zullen simpelweg ook het meest met elkaar samenwerken. In het geval van deze soort training, ontstaat er een sterke management basis, waarmee de rest van het bedrijf soepeler zal worden aangestuurd.

Tips voor effectieve teambuilding

Teambuilding is geen eenmalige gebeurtenis. Het moet een doorlopend proces zijn waar regelmatig aan wordt geschaafd en wat goed wordt onderhouden. We geven je daarom graag een aantal tips over teambuilding.

#1 Doelen

Definieer duidelijke doelen voor teambuilding activiteiten en bespreek deze met het team. Dus, wat wil je bereiken? Hoe ga je dat bereiken? Op welke termijn verwacht je iets op te kunnen merken? Hoe merk je het verschil op? Wanneer ben je tevreden?

#2 Piramide van Lencioni

Zoek een basis waar vanuit je de teambuilding wil zien. Ingehuurde teambuilding-professionals zullen veelal de basis zoeken in de Piramide van Lencioni. Vertrouwen, productief conflict, betrokkenheid, verantwoordelijkheid en resultaten zijn de bouwstenen hiervan. Onthoud: zonder onderliggende stenen kan je niet naar het volgende toewerken. Dus, zonder vertrouwen, valt de rest ook in het niet.

#3 Reflectie

Laat teamleden na een sessie teambuilding deelnemen aan reflectiesessies om lessen te halen uit de activiteiten. De vraag daarbij is hoe ze de lessen kunnen toepassen in hun dagelijkse werk. Houd het luchtig, maak af en toe een grapje en leg hier niet te veel druk op.

#4 Maatwerk

Zorg dat de teambuilding activiteiten, die je organiseert of laat organiseren, relevant zijn voor de specifieke behoeften van je team en organisatie. Als er vertrouwen mist, wil je daar op inzetten. Als het vertrouwen wel goed zit, maar het juist té gezellig is op de werkvloer, wil je meer op werkefficiëntie inzetten.

Dus, met bovenstaande manieren acht je jezelf in staat om samen succesvol te werken aan de toekomst van het bedrijf. Weet dat er genoeg organisaties bestaan bij wie je een sessie teambuilding kan laten organiseren, mocht je hier zelf niet genoeg kennis voor hebben. Het zal het zeker waard zijn!

Total
0
Shares
Vorige
Jouw gids naar zelfstandig ondernemerschap
Woman Raising Her Hands Up While Sitting on Floor With Macbook Pro on Lap

Jouw gids naar zelfstandig ondernemerschap

We hoeven er geen geheim van te maken dat steeds meer mensen kiezen voor een

Volgende
Kerstpakket-etiquette op de werkplek: Wat is passend?
person showing brown gift box

Kerstpakket-etiquette op de werkplek: Wat is passend?

Het is weer bijna zover!

Ook interessant