man in white dress shirt sitting beside woman in black long sleeve shirt

Grip op jezelf en de wereld is niet onmogelijk

In het leven is er doorgaans niemand die je exact vertelt wat je moet doen, hoe je iets moet doen, hoe je uit conflicten stapt, wat je eigen missie is en hoe je in het leven staat. Voor velen beginnen die twijfels al in de tienerjaren. Je moet op school bijvoorbeeld keuzes maken over vakkenpakketten, terwijl er tegelijkertijd een sociale druk op de loer ligt, die deze keuze beïnvloedt.

Er is dus niemand die je vertelt wat je moet doen. Je ouders zullen je ongetwijfeld talloze adviezen hebben gegeven, maar uiteindelijk ben jij degene die knopen doorhakt. Niet alleen op school, maar ook in ontstane conflicten en op nog veel meer andere vlakken. Zonder dat je het misschien doorhebt, verlies je langzaam de grip op je eigen handelen. Laat staan de grip op de rest van de wereld, want heb je die eigenlijk wel ooit gehad?

Genieten van het leven

Gelukkig werken er dagelijks talloze mensen aan theorieën en manieren waarmee ze mensen helpen die kampen met dit soort vragen. Grip op jezelf en de wereld is namelijk niet onmogelijk!

Een voorbeeld van een theorie, of eigenlijk methodiek, is de NLP. ‘Wat is NLP?’, horen we je denken. Nou, NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. In de basis komt het erop neer dat je als persoon inzicht krijgt in jezelf. Daarmee doelen we op je eigen handelen. Dus, als voorbeeld, waarom je ervoor kiest om in een bepaalde situatie op een dergelijke manier te reageren. Het doel of uitgangspunt van NLP is fantastisch. Er wordt namelijk bij ieder individu die deze methodiek volgt, gestreefd naar een levenswijze waarin je in staat bent om te genieten van het leven.

Een goede balans tussen werk en privé

Anders dan je nu wellicht denkt, heeft NLP invloed op zowel je werk- als privéleven. Je leert in principe op welke manier je jouw sterke punten en zwaktes kan identificeren. Omdat iedereen anders is en jouw blik op de wereld subjectief is, zal dat per persoon verschillen. Bij NLP leer je hoe je dat subjectieve wereldbeeld kan inzetten op een positieve manier. Ook zal je zien dat je leert op welke manier je met verschillende wereldbeelden van anderen moet omgaan. Conflicten hoef je voortaan niet meer te vermijden, maar kan je met het inzicht in de ander én jezelf oplossen.

Dit alles werkt vanuit éénzelfde basis. Belangrijke aspecten van jezelf zijn:

  • zintuigen
  • gevoelens
  • gedachten

Met controle over al deze aspecten, zal je dagelijks handelen langzamerhand veranderen. Herinneringen worden een deel van je geheugen en vanuit dat geheugen ga je handelen. Je leert alles op een andere manier te bekijken, wat je onder andere in je communicatie zal opmerken, zowel op werk als in je privéleven. Problemen worden oplossingen en oplossingen worden uitgevoerd.

Doelen stellen en plannen maken

Om de mindset, gebaseerd op de methodieken van NLP, te bereiken, zal je in het een en ander moeten investeren. Het meest voor de hand liggende is natuurlijk het volgen van een NLP opleiding. Hierin leer je op wat het nu precies inhoudt, op welke wetenschap het is gebaseerd en, het belangrijkste, hoe je het kan toepassen op je eigen leven.

Vaak starten mensen met een basiscursus, waarna ze zo geïnspireerd zijn geraakt, dat ze doorgaan met een vervolgopleiding, zodat ze nog meer verdieping krijgen. Wij zijn in ieder geval enthousiast over het concept, jij ook?

Total
0
Shares
Vorige
Milieuvriendelijke logistiek met elektrische heftrucks
Operator Sitting Inside Forklift

Milieuvriendelijke logistiek met elektrische heftrucks

Sommige ondernemers maken er een sport van om de ecologische voetafdruk van hun

Volgende
De sleutel tot zakelijke professionaliteit in bedrijfsdocumenten
man writing on paper

De sleutel tot zakelijke professionaliteit in bedrijfsdocumenten

De zakenwereld wordt door velen als erg ‘klinisch’ omschreven

Ook interessant