Wat houdt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering in? 

Als je als professional een fout maakt, dan kan dit een hoop geld kosten. Wellicht denk jij bij jezelf: ‘fouten maken, dat doe ik niet’. Of: ‘als er een fout wordt gemaakt dan los ik het wel op met de klant of de opdrachtgever’. Maar dit kan je een hoop geld gaan kosten. De oplossing hiervoor is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Wat deze verzekering precies inhoudt vertellen we jou graag in deze blog! 

De afkorting van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering is BAV. Heb je deze verzekering afgesloten, dan ben je verzekerd voor wanneer jij aansprakelijk wordt gehouden voor een professionele fout. Denk bijvoorbeeld aan een architect die grote meetfouten heeft gemaakt, waardoor de kosten hoog oplopen. Of wanneer je als advocaat je niet aan een bepaald termijn hebt kunnen houden. De klant of de opdrachtgever kan jou dan aansprakelijk houden voor deze professionele fout. Dit kan jou een hoop geld kosten. Ook worden er kosten gemaakt aan de kant van de klant die op jou verhaald kunnen worden. De oplossing? Een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten, dan is het belangrijk dat je dit ergens doet waarbij de verzekering is aangesloten op jouw beroep. En dus ook op de risico’s die horen bij jouw beroep. Het is namelijk belangrijk dat dit op elkaar aansluit. Hoewel een beroepsaansprakelijkheidsverzekering niet voor elk beroep verplicht is. Er zijn beroepen die wel verplicht deze verzekering moeten afsluiten. Zo is het voor advocaten, notarissen, accountants en architecten verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. 

Aan de andere kant zijn er ook bepaalde beroeps- en bedrijfsorganisaties die het eisen. Bijvoorbeeld bij bepaalde opdrachtgevers in de bouw of bij bemiddelingsbureaus. Dan moeten zzp’ers of zelfstandigen eerst een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten voordat deze ondernemers aan de slag mogen. Bijvoorbeeld overheden. Zij verplichten hun opdrachtgevers vaak om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Meer weten over verzekeringen voor zzp’ers? Dat lees je hier.

Financiële zekerheid

Oneerlijk kun je misschien denken, want als zzp’er of ondernemer heb je al zoveel kosten… Maar het is juist heel verstandig om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Je denkt er misschien nu nog niet over na, maar als er iets gebeurt binnen jouw bedrijf en je hebt een professionele fout gemaakt dan kan dit heel veel geld gaan kosten. Geld dat je misschien helemaal niet hebt. Dit kan dus het einde van jouw bedrijf betekenen. Het is dus niet alleen voor je klant of opdrachtgever een stukje veiligheid. Maar je bouwt ook voor je eigen financiële gezondheid een stukje zekerheid in. 

Fouten maken is menselijk

Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Iets wat je natuurlijk altijd wilt voorkomen, maar wat niet altijd mogelijk is. Kies op tijd voor het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast is het ook een prettig idee dat jij niet over de financiën hoeft na te denken op het moment dat die professionele fout wordt gemaakt. En dat jij je volledig kunt focussen op het netjes en correct afhandelen van de fout tussen jou en de klant of de opdrachtgever. 

Meer weten over ondernemerschap en de juiste beslissingen nemen? Lees dan ook deze gids!

Total
0
Shares
Vorige
Duurzame elektronica

Duurzame elektronica

Steeds meer mensen kiezen voor refurbished iPhones als een bewuste stap naar een

Volgende
Waarom apparatuur voor een verhuizing duurzamer is om te huren dan te kopen.
brown cardboard boxes on brown wooden table

Waarom apparatuur voor een verhuizing duurzamer is om te huren dan te kopen.

Een verhuizing is vaak een hele opgave en iets wat we zo vlekkeloos mogelijk

Ook interessant