Woman Raising Her Hands Up While Sitting on Floor With Macbook Pro on Lap

Jouw gids naar zelfstandig ondernemerschap

We hoeven er geen geheim van te maken dat steeds meer mensen kiezen voor een zelfstandig ondernemerschap. Een vaste baan bij een vaste werkgever is voor lang niet iedereen weggelegd. Want waar de één graag reizen en werken wil combineren, zoekt de ander naar veel variatie in het werk.

Om wat voor reden je ook kiest voor zelfstandig ondernemerschap, weet dat je open moet opstellen en het niet zonder risico’s is. In dit artikel geven je graag een aantal tips, zodat jij je werkleven met genoeg zekerheid vorm kan geven. Let op: we spreken over de mensen die gefaciliteerd werk uitvoeren, niet degene die een geheel eigen bedrijf starten.

Voor welke vorm van werk kies jij?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen in welke branche aan de slag gaat, maar ook op wat voor manier. Er bestaan namelijk verschillende soorten zelfstandig ondernemerschap. We geven je twee veelvoorkomende werkvormen:

  • Interim
    Een interim is een tijdelijke aanstelling of positie binnen een organisatie. Interim’s worden vaak ingehuurd om specifieke taken, projecten of functies te vervullen voor een beperkte periode. Die periodes variëren van enkele weken tot misschien wel een paar jaar. Denk bijvoorbeeld aan een interim-directeur op een basisschool, die directeur blijft tot er een vaste directeur wordt aangesteld. Interims bieden flexibiliteit voor organisaties en leveren hun expertise zonder de verplichtingen van een vaste aanstelling. Een intermin opdracht vinden is niet altijd even makkelijk, maar zeker wel mogelijk.
  • Freelancer
    Een freelancer is een zelfstandige professional die zijn of haar diensten aanbiedt aan verschillende opdrachtgevers op projectbasis. Freelancers zijn dan ook niet in dienst bij de werkgever. Ze hebben de vrijheid om hun eigen tarieven te bepalen en hun werkuren flexibel in te delen. Dit klinkt een fervent reiziger ongetwijfeld als muziek in de oren. Al hoewel, een freelancer is afhankelijk van werkgevers of ze werk te doen hebben. Is er geen project of taak beschikbaar, dan verdienen ze ook niet. Freelancen gaat gepaard met genoeg risico’s.

Sommigen stellen dat je als interim meer zekerheid dan een freelancer. Echter zien veel mensen de voordelen van een bepaald ondernemerschap in en zullen ze hun redenen hebben om voor die specifieke manier van werken te kiezen.

Kwaliteiten van een zelfstandige

Je kan je vast wel voorstellen dat het niet vanzelf gaat, deze vorm van zelfstandig ondernemen. Het is daarom handig om jezelf voorafgaand aan het hele traject, of je hier wel de kwaliteiten voor hebt. Zo is het handig als je veel doorzettingsvermogen hebt en flexibiliteit kan tonen. Ondernemen is een uitdaging en je zal onvermijdelijk tegen obstakels oplopen. Leer van je fouten en pas je strategie aan wanneer dat nodig is. Een freelance opdracht vinden gaat niet vanzelf en probeer daarom tijdig in te zetten op deze handeling, om een ongewenste periode in between jobs tegen te gaan.

Verder wil je assertief zijn en zal je altijd met een toekomstgerichte visie naar je werk kijken. Zoiets als pensioensregeling, dekking voor je zorgkosten of andere voordelen van een vast arbeidscontract, komen je niet aanvliegen. Bouw je wat spaargeld op of denk je dat alles wel goed komt? Voor welke vorm van zelfstandig ondernemerschap je ook kiest, wij geloven dat je er wel uitkomt! Veel succes.

Total
0
Shares
Vorige
De sleutel tot zakelijke professionaliteit in bedrijfsdocumenten
man writing on paper

De sleutel tot zakelijke professionaliteit in bedrijfsdocumenten

De zakenwereld wordt door velen als erg ‘klinisch’ omschreven

Volgende
Teambuilding: Samen succesvol werken aan de toekomst

Teambuilding: Samen succesvol werken aan de toekomst

Binnen een bedrijf zou je niet alleen op zoek moeten gaan naar manieren waarop

Ook interessant