Operator Sitting Inside Forklift

Milieuvriendelijke logistiek met elektrische heftrucks

Sommige ondernemers maken er een sport van om de ecologische voetafdruk van hun bedrijf zo klein mogelijk te maken. Ze investeren in het isoleren van kantoren, stappen over naar ‘groene’ energieleveranciers en lezen zich in over elektrische voertuigen.

Een hybride of elektrische auto is niet het enige dat onder dat soort voertuigen wordt verstaan. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische heftruck. Deze handige karretjes hebben, afgezien van milieugerelateerde voordelen, namelijk nog veel meer andere pluspunten. Wat die voordelen zijn en waarom jij serieus zou moeten overwegen er eentje aan te schaffen, lees je in dit artikel.

#1 Uitstoot van schadelijke gassen naar nul

Een elektrische heftruck kopen? Doen! Ze stoten namelijk geen schadelijke uitlaatgassen uit. In tegenstelling tot hun tegenhangers op diesel op LPG, werken elektrische heftrucks op een lithium-ion-accu. Dit betekent dat ze geen CO2 (koolstofdioxide) of andere fijnstofdeeltjes in de lucht uitstoten tijdens het dagelijkse gebruik.

Met name bij het binnengebruik van de heftrucks is dit natuurlijk erg prettig. Werknemers ademen een stuk minder schadelijke stoffen in, dat hun gezondheid (en de gezondheid van het bedrijf) ten goede doet.

#2 Nagenoeg geruisloos

Naast het verminderen van luchtvervuiling, zal er ook een vermindering van geluid op de werkplaats plaatsvinden. Aangezien de motor nauwelijks geluid maakt, zal je alleen te maken hebben met het geluid van de banden en het besturen van de vorken zelf. De bestuurder kan zich hierdoor beter focussen op andere geluiden, zoals collega’s die te voet over het terrein lopen of vragen die hem worden gesteld. Een stukje veiligheid wordt ingebouwd, zonder dat je iets aanpast aan de basis van de werkzaamheden, zoals deze op een dag plaatsvinden.

#3 Energie-efficiënte en minder onderhoud

Een verbrandingsmotor gebruikt aanzienlijk meer energie dan een elektrische motor. Althans, de verbruikte energie wordt bij een elektrische heftruck op een veel efficiëntere manier ingezet. Je hebt dus minder ‘brandstof’ nodig voor dezelfde activiteiten. Bovendien zijn de brandstofkosten lager en dus heeft het bedrijf weer iets om van te profiteren.

Verder bestaan elektrische heftrucks doorgaans uit minder onderdelen. En, de onderdelen die er wel zijn, zullen minder snel gebreken vertonen. Het maakt dat de heftrucks minder onderhoud nodig hebben en langer meegaan. Dit betekent dan weer lagere reparatie-/ onderhoudskosten, wat een positieve impact heeft op de financiën in het bedrijf. Een elektrische heftruck mag dan wat kosten, maar je krijgt er genoeg voor terug.

#4 Optimale inzetbaarheid

De manier waarop je een elektrische heftruck wil inzetten, hangt wellicht af van het soort bedrijf je hebt. De ene heftruck staat in een groot magazijn, de ander zal op een buitenplaats worden gebruikt. Het fijne aan vrijwel alle elektrische heftrucks is dat deze voor zowel binnen- als buitengebruik kunnen worden ingezet. De inzetbaarheid van de apparaten is daarmee optimaal. Sterker nog, het is wellicht nog optimaler dan je denkt, omdat deze moderne heftrucks ook op veel ergonomischere manieren worden gebouwd. Het comfort van de chauffeur gaat omhoog, deze zal zijn taken beter kunnen uitvoeren, ‘onnodige’ ongelukken worden meer voorkomen en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Daarom zeggen wij nogmaals dat een heftruck kopen een ontzettend slim plan is. Elektrische heftrucks zijn een investering voor de toekomst op meerdere vlakken.

Total
0
Shares
Vorige
Verzendingen professionaliseren met kraftpapier

Verzendingen professionaliseren met kraftpapier

Het is geen geheim dat er steeds minder fysieke winkels bestaan en online

Volgende
Grip op jezelf en de wereld is niet onmogelijk
man in white dress shirt sitting beside woman in black long sleeve shirt

Grip op jezelf en de wereld is niet onmogelijk

In het leven is er doorgaans niemand die je exact vertelt wat je moet doen, hoe

Ook interessant