people doing office works

Inclusiviteit is een steeds belangrijker thema voor werkgevers

Een sollicitant die wordt afgewezen omdat deze zwanger is, omdat deze de 50 inmiddels gepasseerd is of omdat deze een niet-Nederlandse achternaam heeft. Het komt nog steeds veelvuldig voor. Voor een groeiend aantal werkgevers reden om in te zetten op inclusiviteit. In de praktijk komt dat neer op het creëren van een organisatie waar iedereen welkom is, ongeacht iemands afkomst, leeftijd, geaardheid en geslacht. Door in te zetten op inclusiviteit voelt een medewerker zich doorgaans veiliger en gelukkiger. Des te groter het ervaren werkgeluk op de vloer, des te beter de prestaties van teams vaak ook zijn. Op welke manier zet jij als werkgever in op inclusiviteit op de werkvloer? In dit artikel vind je een aantal praktische tips. 

Zorg dat inclusiviteit vanuit de organisatie komt 

Beginnen met vacatureteksten waarin je aangeeft dat iedere sollicitant welkom is, blijkt vaak niet de juiste start te zijn. Inzetten op het thema inclusiviteit moet van binnenuit de organisatie komen. Zorg dat niet alleen het management gelooft in dit thema, maar ook de rest van het personeel. Bewustzijn speelt hierin een belangrijke rol. Je creëert dit bewustzijn door bijvoorbeeld regelmatig trainingen aan te bieden, door organisatiebrede sessies te organiseren waarin medewerkers met elkaar in gesprek gaan over dit thema, enzovoorts. Deel daarbij de successen die je behaalt rond dit thema. Alleen wanneer het personeel achter het thema inclusiviteit staat en dit thema breed gepromoot wordt, zullen er resultaten behaald worden. Het aanpassen van de vacatureteksten komt daarna wel. 

Houd rekening met de behoeften van je personeel

Een van de lastige elementen rond het thema inclusiviteit is het feit dat dit thema zeer breed is. Het gaat niet alleen om het aannemen van mensen met een wisselende geaardheid of achtergrond, maar bijvoorbeeld ook om het luisteren naar de behoeften van je personeel. Waar het voor jou gebruikelijk is om vrij te zijn met Hemelvaart, wil een andere collega diens vrije dag wellicht liever gebruiken voor het Suikerfeest. Speel hier slim op in, door tijdens een MTO te inventariseren welke specifieke behoeften er leven.

Dat gaat niet alleen om de vrije dagen die medewerkers op kunnen nemen op een voor hen gewenste dag; denk ook aan de samenstelling van het menu in het bedrijfsrestaurant. Zorg dat er voldoende vegetarische en veganistische opties zijn, dat je halal eten aanbiedt, enzovoorts. Het zijn kleine stappen die allen bijdragen aan een inclusieve werkomgeving. 

Total
0
Shares
Vorige
Dit zijn de voordelen van een elektrische heftruck in je bedrijf
yellow and black fork lift

Dit zijn de voordelen van een elektrische heftruck in je bedrijf

Veel ondernemers met een magazijn of productielijn staan regelmatig voor keuzes

Volgende
Je kantoormeubels vervangen met respect voor het milieu

Je kantoormeubels vervangen met respect voor het milieu

Ga je steeds bewuster om met wat je koopt en wat je weggooit?

Ook interessant