MacBook Pro

Weet jij als ondernemer aan welke regels je allemaal moet voldoen?

Het runnen van een eigen onderneming is een leuke bezigheid, maar het kan ook best ingewikkeld zijn. Weet jij bijvoorbeeld aam welke regels jij je met jouw bedrijf allemaal moet houden? De kans is groot dat je niet alle regels even helder voor de geest hebt. Maar als je intussen onbewust de regels aan het overtreden bent, kan je dat op termijn duur komen te staan. Bij de Kamer van Koophandel kun je informeren naar specifieke regels die voor jouw bedrijf van toepassing zijn.

Milieuregels

De laatste jaren zijn er op het gebied van verantwoord omgaan met het milieu steeds meer regels bijgekomen. Werk jij bijvoorbeeld met chemicaliën, dan is van belang dat je een zogenoemde milieukast hebt staan, waar je deze gevaarlijke stoffen veilig in kunt opbergen. Dit zijn kasten met een ingebouwde lekbak. Mocht een stof uit de verpakking lekken, dan vangt de lekbak dit op en sluit je uit dat de stof op de grond terecht komt of – erger nog – wegloopt naar buiten.

Arboregels

De arbeidsomstandigheden bij een bedrijf worden steeds nadrukkelijker gecontroleerd en dat is niet zonder reden. Gemiddeld komt elke week wel ergens in ons land iemand om het leven door een bedrijfsongeval en het aantal slachtoffers van bedrijfsongevallen bedraagt op jaarbasis maar liefst 200.000 dus het is zaak om uiterste zorgvuldigheid te betrachten. Dat wil zeggen: veiligheidsprotocollen opstellen (en nakomen!) en ergonomisch werken als uitgangspunt nemen. Een overzichtelijke werkplek hoort daar ook bij, met stevige stellingen, een goede gereedschapswagen voor monteurs en in hoogte verstelbare werkbanken om rugklachten te vermijden. Bedenk dat slechte arbeidsomstandigheden kunnen leiden tot een hoger ziekteverzuim en reputatieschade.

Fiscale regels

Vrijwel elke ondernemer heeft ook te maken met fiscale regels. Welke regels op jouw bedrijf van toepassing zijn, hangt nauw samen met de vraag welke rechtsvorm je voor jouw bedrijf hebt gekozen. Je kunt via de website van de Belastingdienst checken of jij door hen als ondernemer wordt aangemerkt. Als dat het geval is, zul je bijvoorbeeld omzetbelasting moeten heffen en afdragen.

Brandveiligheidsregels

Je bent als ondernemer verplicht om brandgevaarlijke situaties te voorkomen. Voltrekken zich binnen jouw bedrijfspand processen die potentieel brandgevaarlijk zijn? Dan doen je afdoende maatregelen te nemen om te voorkomen dat er brand uitbreekt. Vaak moet je bij de verzekeraar kunnen aantonen dat je deze maatregelen genomen hebt, omdat anders een schadeclaim niet behandeld zal worden.

Total
0
Shares
Vorige
Een leaseauto aanvragen met financial lease: een stappenplan
person holding on black steering wheel inside car

Een leaseauto aanvragen met financial lease: een stappenplan

Overweeg jij een bedrijfsauto aan te schaffen?

Volgende
Slimme opbergoplossingen voor een georganiseerde werkplaats
gray steel locker room inside the room

Slimme opbergoplossingen voor een georganiseerde werkplaats

Je weet het maar al te goed

Ook interessant