closed window

Verduurzamen met nieuwe kozijnen: waar moet je aan denken? 

Kozijnen kunnen erg waardevol zijn bij het verduurzamen van een woning. Maar zijn er nog dingen waar je op moet letten als je jouw oude kozijnen vervangt? Wat is nu eigenlijk de duurzaamste optie? Kies je voor hout, aluminium of kunststof kozijnen in Bussum? In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij. 

Oude kozijnen vervangen is altijd duurzaam 

Laten we voorop stellen dat het in theorie eigenlijk vrij weinig uitmaakt voor welk materiaal je kiest. Hoe duurzaam een kozijn is, hangt immers van verschillende factoren af. Denk bijvoorbeeld ook aan de beglazing. Bovendien is het vervangen van oude kozijnen eigenlijk per definitie al duurzaam. Hiermee verbeter je immers de isolatiewaarde van je woning. Bovendien zijn de huidige kozijnen tegenwoordig allemaal dusdanig verbeterd dat ze meer bijdragen aan de isolatie dan dat dit tientallen jaren geleden het geval was. 

Welk materiaal je dus ook kiest, je zal hoe dan ook een verschil in wooncomfort en gasverbruik merken. 

Wees je er wel van bewust dat er wel degelijk subtiele verschillen tussen de verschillende materialen aanwezig zijn. Ook op het gebied van duurzaamheid. Wie dus nog verder een steentje bij wil dragen aan de duurzaamheid van zijn of haar woning, doet er dan ook goed aan om verder onderzoek te doen. 

Controleer de U-waarde van het kozijn 

Bij het kiezen van nieuwe kozijnen is het slim om op de U-waarde te letten. Deze waarde vertelt je veel over de duurzaamheid van het kozijn. Hoe lager de waarde, hoe beter deze isoleert en hoe minder warmte er verloren zal gaan. 

Je zou eventueel ook op de bekende duurzaamheidskeurmerken kunnen letten. Een kozijn dat hierover beschikt, is in elk geval op de juiste manier geproduceerd en zal de woning gegarandeerd verder verduurzamen. 

Levensduur en onderhoud 


Daarnaast is het goed om op de levensduur en het onderhoud van de kozijnen te letten. Hoe langer de levensduur, hoe beter dit voor het milieu is. Ook is het fijn om te weten dat het materiaal eventueel gerecycled kan worden. Dit zien we bijvoorbeeld terug bij houtsoorten en kunststof. 

Ook het onderhoud speelt een zekere rol. Zo zijn houten kozijnen best duurzaam, maar vragen ze wel veel meer onderhoud dan aluminium- of kunststof kozijnen. Dit levert dus ook weer extra kosten op en misschien zelfs het gebruik van onderhoudsmaterialen die minder goed voor het milieu zijn. 

Conclusie 


Wat de beste keuze is, hangt volledig af van de persoonlijke wensen, de staat van de woning en de beglazing die je kiest. Daarom is het slim om je te laten adviseren door een deskundige, zodat je zeker weet dat je de juiste beslissing maakt. 

Wist je dat de duurzaamheid ook per fabrikant kan verschillen? Over het algemeen geldt: hoe hoger de kwaliteit van het kozijn, hoe duurzamer deze is. Dan gaat deze immers langer mee en zullen de materialen meestal ook eerlijker worden geteeld. Het is dan ook slim om hier navraag over te doen bij de fabrikant. 

Total
0
Shares
Vorige
Alles wat je moet weten over SDN
black flat screen computer monitors

Alles wat je moet weten over SDN

De gemiddelde ondernemer in Nederland wil zijn bedrijf laten groeien

Volgende
Op deze manier maak je de trap in huis veiliger
man in blue shirt and black pants sitting on white staircase

Op deze manier maak je de trap in huis veiliger

Je moet er niet aan denken, een ongeluk op de trap

Ook interessant