man in blue shirt and black pants sitting on white staircase

Op deze manier maak je de trap in huis veiliger

Je moet er niet aan denken, een ongeluk op de trap. Toch komt het relatief vaak voor dat mensen uitglijden op de gladde traptreden, dat ze zich verstappen terwijl ze hun handen vol hebben, enzovoorts. Of wat te denken van kinderen, die het gevaar van een trap zeker op jonge leeftijd vaak niet in de gaten hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende mogelijkheden om de veiligheid van een trap in huis te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van antislip op de traptreden; vaak een strook met ruw materiaal om uitglijden te voorkomen. Zeker op een houten trap is het risico op uitglijden groot. In dit artikel lees je meer over de manier waarop jij een trap veiliger kunt maken. 

Zelf antislip materiaal aanbrengen of een trapneus gebruiken 

Bij het aanbrengen van antislip materiaal op traptreden heb je verschillende opties. Zo kun je zelf antislip mini-strips aanschaffen en deze bijvoorbeeld in de traptreden monteren. Voor een succesvolle montage van deze strips is het frezen van gleuven in de treden vaak noodzakelijk. Makkelijker is het gebruik van een trapneus, welke je aan de voorzijde van een traptrede monteert. De trapneus helpt het uitglijden op de traptreden te voorkomen. De trapneuzen worden in verschillende varianten aangeboden. 

Verlichting onder de traptreden monteren 

Een van de opties die je hebt is een trapneus met verlichting. Op deze manier heb je beter zicht op het uiteinde van een traptrede, want de kans verkleint dat je jezelf misstapt. Het voordeel van deze trapneuzen met verlichting is daarbij dat je de felle lamp over de overloop of in de hal niet direct hoeft in te schakelen. 

Monteer een traphekje voor je kinderen

Specifiek voor gezinnen met kinderen geldt dat het naast het gebruik van antislip materiaal en bijvoorbeeld trapverlichting raadzaam is om een traphekje te monteren. Doe dit niet alleen bovenaan de trap, maar zeker ook beneden. Kinderen zijn geneigd om voortdurend nieuwe omgevingen en activiteiten te ontdekken. Het leren traplopen is er een onderdeel van. Zonder toezicht van een ouder brengt dat laatste grote risico’s met zich mee; een kind kan uitglijden of om een andere reden naar beneden vallen. Met een traphekje voorkom je dat een kind zelf naar boven gaat.  

Bij het leren traplopen van het kind kan het helpen om tussentreden te gebruiken. Ook voor senioren is het gebruik daarvan interessant. Het verkleint het risico op misstappen. 

Total
0
Shares
Vorige
Verduurzamen met nieuwe kozijnen: waar moet je aan denken? 
closed window

Verduurzamen met nieuwe kozijnen: waar moet je aan denken? 

Kozijnen kunnen erg waardevol zijn bij het verduurzamen van een woning

Volgende
Vergeet deze verzekeringen niet als je op reis gaat

Vergeet deze verzekeringen niet als je op reis gaat

De dagen worden langzaam maar zeker langer en de temperaturen kruipen omhoog

Ook interessant