Wat je nagels je kunnen vertellen over je gezondheid

Onze nagels zijn niet alleen maar esthetische kenmerken, maar ze kunnen ook veel vertellen over onze algehele gezondheid. De kleur, textuur en vorm van onze nagels kunnen aanwijzingen geven over mogelijke onderliggende gezondheidsproblemen. In dit artikel zullen we verschillende aspecten van nagelgezondheid bespreken en hoe ze kunnen wijzen op specifieke aandoeningen. Dus, laten we eens kijken naar wat je nagels je kunnen vertellen over je gezondheid.

Wat zijn nagels?

Nagels zijn harde plaatjes die bovenop de uiteinden van onze vingers en tenen groeien. Ze bestaan voornamelijk uit keratine, een eiwit dat ook in ons haar en de buitenste laag van onze huid voorkomt. Nagels groeien vanuit de nagelwortel, die zich net onder de huid bevindt. Ze hebben een belangrijke functie bij het beschermen van de gevoelige huid van onze vingertoppen en helpen bij het uitvoeren van dagelijkse taken, zoals grijpen en manipuleren.

Normale nagelkenmerken

Om te begrijpen wat afwijkingen in nagelgezondheid betekenen, is het belangrijk om eerst bekend te zijn met de normale kenmerken van nagels.

Kleur

Normaal gesproken hebben nagels een lichtroze tot beige kleur. De kleur kan variëren afhankelijk van de huidskleur, maar over het algemeen moeten nagels geen ongewone kleur hebben, zoals geel, blauw of wit.

Textuur

Gezonde nagels zijn glad en gelijkmatig van textuur. Ze mogen geen scheuren, deuken of bobbels vertonen.

Vorm

De vorm van gezonde nagels moet meestal enigszins gebogen zijn en de nagel moet volgen vanaf de basis tot het puntje van de vinger of teen.

Veranderingen in nagelkleur

Veranderingen in de kleur van de nagels kunnen wijzen op verschillende gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele veelvoorkomende veranderingen in nagelkleur en hun mogelijke betekenis:

Bleke nagels

Bleke nagels kunnen een teken zijn van bloedarmoede, waarbij er een tekort aan rode bloedcellen of hemoglobine in het lichaam is. Het kan ook wijzen op leverproblemen, zoals leverziekte of hepatitis.

Gele nagels

Gele nagels kunnen duiden op schimmelinfecties, zoals een schimmelnagelinfectie. Het kan ook worden veroorzaakt door roken, bepaalde medicijnen of aandoeningen zoals geelzucht.

Blauwe nagels

Blauwe nagels kunnen een teken zijn van zuurstoftekort in het bloed, zoals bij ademhalingsproblemen of hartproblemen. Ze kunnen ook voorkomen bij mensen die regelmatig met hun handen werken, zoals timmerlieden.

Wat zijn bruine of zwarte strepen in de nagel?

Bruine of zwarte strepen in de nagels kunnen er ongewoon uitzien en mogelijk zorgen baren. Deze strepen kunnen variëren in breedte, van dunne lijnen tot bredere banden die over de hele nagel lopen. Ze kunnen zowel horizontaal als verticaal verschijnen. Hoewel ze meestal onschadelijk zijn, kunnen ze soms een teken zijn van een onderliggende medische aandoening die aandacht vereist.

Mogelijke oorzaken van bruine of zwarte strepen in de nagel

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor het verschijnen van bruine of zwarte strepen in de nagels. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

  1. Melanonychia: Melanonychia verwijst naar de donkere verkleuring van de nagel. Het kan optreden als gevolg van overmatige productie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van je huid, haar en nagels. Melanonychia kan worden veroorzaakt door letsel aan de nagelmatrix, medicijnen, genetische factoren of hormonale veranderingen.
  2. Subunguale hematoom: Een subunguale hematoom is een ophoping van bloed onder de nagel. Het treedt meestal op na een trauma, zoals het stoten of verpletteren van de nagel. Het bloed dat zich ophoopt, kan een donkere kleur hebben en zichtbaar zijn als een streep of vlek in de nagel.
  3. Nageltrauma: Een ernstig letsel aan de nagel, zoals een fractuur of een ernstige beschadiging, kan leiden tot het verschijnen van bruine of zwarte strepen. Dit komt door de bloeding die optreedt als reactie op het letsel.
  4. Onderliggende ziekten: In sommige gevallen kunnen bruine of zwarte strepen in de nagels een symptoom zijn van onderliggende ziekten, zoals melanoom (een vorm van huidkanker), infecties of bepaalde medicijnen.

Wat moet je doen als je bruine of zwarte strepen in je nagels opmerkt?

Het is belangrijk om te onthouden dat bruine of zwarte strepen in de nagels niet altijd een reden tot bezorgdheid zijn. Ze kunnen onschadelijk zijn en vanzelf verdwijnen. Echter, als je merkt dat de strepen veranderen van grootte, vorm of kleur, of als je andere symptomen ervaart, is het raadzaam om een afspraak te maken met een arts of dermatoloog. Zij kunnen de strepen evalueren en indien nodig verder onderzoek doen om de onderliggende oorzaak vast te stellen.

Veranderingen in nageltextuur

Naast veranderingen in kleur kunnen veranderingen in de textuur van de nagels ook wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele veelvoorkomende veranderingen in nageltextuur en hun mogelijke betekenis:

Broze nagels

Broze nagels zijn nagels die gemakkelijk breken, splijten of afbrokkelen. Dit kan wijzen op een tekort aan voedingsstoffen, zoals biotine, of andere onderliggende gezondheidsproblemen, zoals een schildklieraandoening.

Geribbelde nagels

Geribbelde nagels hebben verticale of horizontale richels op het nageloppervlak. Deze richels kunnen het gevolg zijn van veroudering, maar kunnen ook optreden als gevolg van nagelpsoriasis, eczeem of bepaalde infecties.

Gebarsten nagels

Gebarsten nagels verwijzen naar nagels die scheuren of barsten vertonen. Dit kan het gevolg zijn van blootstelling aan chemicaliën, veelvuldig gebruik van nagellak of een droge omgeving. Het kan ook een teken zijn van een schimmelinfectie.

Veranderingen in nagelvorm

De vorm van je nagels kan ook aanwijzingen geven over je gezondheid. Hier zijn enkele veelvoorkomende veranderingen in nagelvorm en hun mogelijke betekenis:

Holle nagels

Holle nagels hebben een uitgeholde vorm en kunnen wijzen op ijzertekort of bloedarmoede. Het kan ook voorkomen bij mensen met schimmelinfecties.

Lepelvormige nagels

Lepelvormige nagels hebben een concave vorm, waarbij het midden van de nagel lager is dan de randen. Dit kan een teken zijn van ijzertekort, bloedarmoede of een leveraandoening.

Putjes in de nagels

Putjes in de nagels zijn kleine deukjes of putjes die het nageloppervlak kunnen aantasten. Ze kunnen voorkomen bij mensen met psoriasis, een huidaandoening die de nagels en de huid aantast.

Nagelveranderingen en mogelijke gezondheidsproblemen

Verschillende nagelveranderingen kunnen wijzen op specifieke gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen die verband houden met nagelveranderingen:

Nagels en voedingstekorten

Broze nagels, lepelvormige nagels en putjes in de nagels kunnen allemaal wijzen op voedingstekorten, zoals een tekort aan ijzer, zink of biotine.

Nagels en infecties

Schimmelnagelinfecties kunnen leiden tot verkleuring, verdikking en broosheid van de nagels. Nagelbedinfecties kunnen roodheid, zwelling en pijn rond de nagel veroorzaken.

Nagels en hartaandoeningen

Blauwe nagels kunnen een teken zijn van zuurstoftekort in het bloed, wat kan wijzen op hartaandoeningen, longproblemen of andere aandoeningen die de bloedsomloop beïnvloeden.

Hoe zorg je goed voor je nagels?

Om je nagels gezond te houden, zijn er enkele eenvoudige stappen die je kunt volgen:

  1. Gezonde voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen, om de gezondheid van je nagels te ondersteunen.
  2. Hygiëne: Houd je nagels schoon en droog om infecties te voorkomen. Knip ze regelmatig en gebruik een nagelborstel om vuil en bacteriën te verwijderen.
  3. Bescherming: Draag handschoenen bij het werken met chemicaliën, tuinieren of klusjes waarbij je nagels kunnen beschadigen.
  4. Vermijd nagelbijten: Nagelbijten kan leiden tot beschadiging van de nagels en de huid eromheen. Probeer dit gewoonte te vermijden.
Total
0
Shares
Vorige
Handige apps die ons leven een stuk makkelijker maken

Handige apps die ons leven een stuk makkelijker maken

Het moderne leven kan soms behoorlijk hectisch zijn, met veel taken en

Volgende
Wat zijn de wijzigingen omtrent vastgoed in 2023?

Wat zijn de wijzigingen omtrent vastgoed in 2023?

Vastgoed is altijd een dynamische sector geweest en er zijn regelmatig

Ook interessant