Alle webshopeigenaren – zelfs dropshippers – krijgen er mee te maken: een correcte verzending. Klanten verwachten van een webshop dat deze een volledige inspanning levert om het product zo veilig mogelijk te laten bezorgen. Daarvoor is de keuze van de juiste doos ontzettend belangrijk. Daarom een korte gids: wanneer gebruik je welke doos?
Waarom is de juiste doos zo belangrijk?
De juiste doos kiezen is niet alleen belangrijk voor de bescherming van je product, maar ook omdat dit het eerste is wat je klant ziet. Een product dat strak verpakt zit in een op maat gemaakte doos, komt professioneel over. De klant ziet dat de ondernemer er veel tijd en moeite in heeft gestoken.
Daarnaast zorgt het voor balans: je wilt zo min mogelijk lege ruimte, maar wel voldoende bescherming. Te grote dozen zorgen voor een verspilling van opvulmateriaal, terwijl te kleine dozen schade kunnen veroorzaken. Kortom: het verzendproces moet net zoveel aandacht krijgen als het verkoop- en marketingproces. Om zeker te weten dat de doos past en een goede indruk maakt, kun je kiezen voor kartonnen dozen op maat. Welke doos gebruik je wanneer?
Klein en licht: de brievenbusdoos
Het brievenbuspakketje is ideaal voor kleine artikelen die in een platte, stevige doos passen. Houd er rekening mee dat dit doosje niet hoger mag zijn dan 3,2 centimeter. Dat is de standaardmaat voor een brievenbus. Kiezen voor brievenbuspakketjes is ideaal bij kleine, platte producten, omdat je dan lagere verzendkosten hoeft te rekenen.
Een ander voordeel is dat de klant er niet thuis voor hoeft te blijven. En omdat de pasvorm meteen goed is, is er minder kans op schade. Ideaal om bijvoorbeeld USB-sticks en SD-kaartjes mee te versturen. Voor iets grotere pakketten kun je een postdoos of een wikkeldoos gebruiken. Deze past dan niet door de brievenbus.
Breekbare producten: dubbelgolf
Breekbare producten zijn altijd tricky. Ze vragen om extra stevigheid. Het beste wat je hiervoor kunt gebruiken is een dubbelgolf doos. Dat is een kartonnen doos met twee lagen en een golf ertussen. Zo bereik je de benodigde schokdemping. Ook hier geldt weer dat de doos niet te groot en niet te klein moet zijn. Een goede tip: laat dozen maken met een extra marge van 1 tot 2 centimeter rondom, zodat je wat beschermingsmateriaal (zoals noppenfolie of schuimrubber) kunt toevoegen.
Middelgrote producten: de meest voorkomende zending
Veruit de meeste pakketten zullen onder de categorie ‘middelgroot’ vallen. Denk aan kleding, kleine elektronica of boekenpakketten. Hiervoor kun je de ‘gewone’ enkelgolf doos gebruiken. Denk aan een vouwdoos of aan een overslaande klep.
Zeker als je kleding gaat versturen is het belangrijk dat je niet voor een te groot exemplaar kiest. Dan komt de kleding gekreukt aan. Dat staat slordig en kan leiden tot retourzendingen.
Grote of zware producten: zware dozen
Huishoudelijke apparaten, speakers en producten die meer dan 10 kilo wegen: voor postbezorgers zijn dit de ‘grote’ of ‘zware’ producten. Voor deze verpakking kun je het best een zware dubbel- of driedubbelgolf doos gebruiken. Zware producten drukken immers flink op de bodem van de doos. Sterk karton is dus essentieel.
In het bezorgbusje worden deze zendingen vaak gestapeld. Een goed passende doos voorkomt inzakking of schade. Heb je veel van dit soort pakketten te versturen, dan zijn palletdozen een aanrader. Daarmee verhoog je je efficiëntie. Opslag en transport wordt namelijk een stuk overzichtelijker.
Producten die vaak retour worden gestuurd
Als webshopeigenaar merk je het al vanaf dag één: retourzendingen zijn onvermijdelijk. In Nederland hebben consumenten het recht om bij een koop op afstand het product binnen 14 dagen te retourneren. Ze hoeven daarvoor geen reden op te geven. Daardoor wordt de verleiding om een product te proberen en te retourneren ook groter. Het is slim om consumenten het product te laten retourneren in dezelfde doos als waar het mee bezorgd is. Daarom kun je er het beste dubbele plakstrips met afscheurperforatie opzetten.
Het voordeel is dat de klant dan heel gemakkelijk de doos kan hergebruiken. Retouren goed afhandelen en retourneren makkelijk maken voor de klant, zorgen voor een grotere tevredenheid. De kans is groot dat de klant nog een keertje bij je terugkomt, en dat deze dan het product wel wil houden.
Doos op maat laten maken
Een doos op maat te laten maken helpt je te besparen op de kosten voor opvulmateriaal. Bovendien zorgt minder opvulmateriaal voor minder afval en minder CO2-materiaal. Daarmee werk je aan de duurzaamheid van je bedrijf. Hetzelfde geldt voor minder kartonverbruik en kleinere verzendvolumes. Bovendien werken veel vervoerders tegenwoordig met een volumegewicht. Een compactere doos kan dan voor lagere verzendkosten zorgen.
Een perfect passende doos zorgt er ook voor dat je klant een betere indruk van je krijgt. Je hebt nagedacht over hoe je iets verzendt. Je hebt aandacht gehad voor hoe het bij de klant aankomt. Het mooie van een doos op maat is dat je hier ook je logo op kunt laten drukken, of de doos helemaal kunt laten maken in jouw merkstijl. Het is onderdeel van je branding.
Passende dozen helpen ook bij je voorraadbeheer. Grote dozen zorgen ervoor dat je minder bestellingen kwijt kan in je magazijn. Je weet met passende dozen precies welke doos welke functie heeft, waardoor je je logistiek overzichtelijk maakt. Ga je dropshippen (en heb je dus geen eigen magazijn)? Dan is het belangrijk dat je agent nadenkt over de juiste dozen.
Hoe weet je welke maat je nodig hebt?
De maat bepalen van een doos kan tricky zijn. Maar het is wel een heel belangrijke stap. Meten is weten, zeggen we dan. Meet het formaat van je product nauwkeurig op, inclusief eventuele beschermende verpakking. Denk bijvoorbeeld aan folie of aan doos-in-doos constructies. Bij het berekenen houd je een marge aan van ongeveer 1 tot 2 centimeter rondom voor een goede balans tussen pasvorm en bescherming.
Kies je voor maatwerk, dan kun je een doos laten maken die precies past zoals jij die nodig hebt. Dat lijkt misschien eerst een hogere investering, maar uiteindelijk zal het je helpen besparen. Je hebt dan immers lagere verzendkosten, minder retouren door schade en je kunt meer dozen kwijt in je magazijn.