Als startende ondernemer komt er een hoop op je af. Naast het opbouwen van je klantenbestand, het regelen van je marketing en het bepalen van je strategie, moet je ook nadenken over je financiën. Waar ga je je geld aan uitgeven? Welke investeringen zijn slim om te doen, en waar kun je beter op besparen? Je wilt natuurlijk dat je bedrijf zo snel mogelijk gaat draaien, maar ook niet meteen je budget opsouperen. In dit artikel geef ik je tips over hoe je slim kunt omgaan met je geld als je net begint.
Koop of lease: wat is de beste keuze voor bedrijfsmiddelen?
Een van de eerste beslissingen die je moet nemen, is of je bedrijfsmiddelen gaat kopen of leasen. Denk bijvoorbeeld aan kantoorinrichting, laptops, bedrijfsauto’s of zelfs een koffieautomaat. Kopen lijkt op het eerste gezicht vaak aantrekkelijk omdat je dan eigenaar bent van de middelen. Maar voor een startende ondernemer kan het ook een flinke hap uit je budget betekenen. Leasing kan dan een interessante optie zijn. Door te leasen betaal je maandelijks een vast bedrag en spreid je de kosten over een langere periode, zonder dat je direct grote investeringen hoeft te doen.
Bij de keuze tussen kopen of leasen moet je goed naar je eigen situatie kijken. Verwacht je dat je snel wilt of moet opschalen? Dan kan leasen voordeliger zijn, omdat je makkelijker kunt overstappen naar nieuwere of betere middelen. Aan de andere kant, als je verwacht lang met dezelfde spullen te doen en je hebt genoeg kapitaal, dan kan kopen op de lange termijn voordeliger zijn.
Investeer in wat écht belangrijk is
Als je begint met ondernemen, is het verleidelijk om alles meteen perfect te willen hebben. Een prachtig ingerichte kantoorruimte, de nieuwste apparatuur en een koffieautomaat waar een barista jaloers op zou zijn. Maar de realiteit is dat je niet alles tegelijk kunt hebben, en dat is ook helemaal niet nodig. Het is belangrijk om je geld te investeren in wat écht belangrijk is voor je bedrijfsvoering.
Heb je bijvoorbeeld veel klantenbezoeken of moet je regelmatig onderweg zijn? Dan is een betrouwbare bedrijfsauto misschien een goede investering. Werk je veel vanuit huis of heb je vooral digitale meetings? Dan kun je misschien besparen op kantoorruimte en kiezen voor een co-working space of een klein thuiskantoor. Bedenk goed welke middelen je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen en focus je daarop.
Koffieautomaat: kopen of huren?
Laten we even inzoomen op de koffieautomaat, een essentieel onderdeel van veel kantoren. Als je net begint, lijkt een luxe koffieautomaat misschien overbodig, maar onderschat de waarde ervan niet. Koffie verbindt mensen en kan een mooie extra zijn voor zowel je werknemers als klanten. Maar is het slimmer om een apparaat te kopen of te huren?
Een goede koffieautomaat kopen is een aardige investering, zeker als je een machine wilt die meer kan dan alleen filterkoffie zetten. Huren kan een interessant alternatief zijn. Bij het huren van een koffieautomaat betaal je een vast bedrag per maand, en vaak zit het onderhoud erbij inbegrepen. Dit betekent dat je niet ineens een grote uitgave hebt, maar dat je de kosten spreidt. Ook kun je na een tijdje makkelijk overstappen naar een ander model, mocht je daar behoefte aan hebben. Aan de andere kant, bij koop heb je geen doorlopende maandelijkse kosten, dus ook dat is prettig als je de vaste maandlasten beperkt wilt houden en je jouw koffieapparaat als essentieel onderdeel van jouw werkomgeving beschouwt..
Maak slimme keuzes: ga voor flexibiliteit
Als startende ondernemer is het belangrijk dat je flexibel blijft. De markt verandert, je bedrijf groeit (hopelijk) en je hebt misschien al snel andere middelen of tools nodig dan in het begin. Probeer daarom altijd te kiezen voor flexibiliteit in je uitgaven. Dit kan betekenen dat je ervoor kiest om bepaalde dingen te huren of leasen, maar het kan ook betekenen dat je kiest voor abonnementen in plaats van vaste contracten. Denk aan software die je maandelijks kunt opzeggen, in plaats van dat je meteen een licentie voor een jaar aanschaft.
Flexibiliteit zorgt ervoor dat je je snel kunt aanpassen aan veranderingen, zonder dat je vastzit aan langdurige financiële verplichtingen. Zo houd je meer controle over je cashflow, wat cruciaal is in de eerste fase van je onderneming.
Bewaar altijd een buffer
Tot slot: hoe verleidelijk het ook is om al je geld te investeren in je bedrijf, zorg dat je altijd een buffer achter de hand houdt. Zeker als starter kunnen er onverwachte kosten op je pad komen, zoals een kapotte laptop, extra marketinguitgaven of een klant die later betaalt dan verwacht. Door een financiële buffer aan te houden, kun je dit soort tegenslagen opvangen zonder direct in de problemen te komen. Hoe groot die buffer moet zijn, hangt af van je bedrijf en je persoonlijke situatie, maar zorg ervoor dat je altijd iets achter de hand hebt voor onvoorziene omstandigheden.
Slim omgaan met je geld als startende ondernemer betekent niet dat je overal op moet besparen, maar wel dat je bewuste keuzes maakt en je investeert in wat écht belangrijk is.