man having a phone call in front of a laptop

Wat doet een controller?

Als je de term “controller” hoort, denk je misschien aan iemand die knoppen indrukt in een videospel. Maar in de zakelijke wereld is een controller iemand die verantwoordelijk is voor het monitoren van de financiële gezondheid van een organisatie.

In dit blogpost zal ik dieper ingaan op wat precies een controller doet en hoe deze functie bijdraagt aan de overall succes van een bedrijf.

Financiële Planning en Analyse

Een van de belangrijkste taken van een controller is het opstellen van de budgetten en prognoses van een organisatie. Hierbij worden alle inkomsten en uitgaven in kaart gebracht en geanalyseerd, zodat er een helder beeld ontstaat van de financiële toekomst van het bedrijf.

De controller gebruikt deze informatie om te bepalen hoe geld kan worden besteed om de doelstellingen van het bedrijf te bereiken. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als het bedrijf plannen heeft voor groei, zoals het openen van nieuwe locaties of het aantrekken van nieuwe medewerkers.

Daarnaast is de controller ook verantwoordelijk voor het analyseren van de prestaties van het bedrijf. Dit doet hij door de cijfers van de afgelopen periode te vergelijken met de budgetten en prognoses. Hierdoor kan hij snel signaleren waar problemen liggen en maatregelen treffen voordat de situatie uit de hand loopt.

Financiële Rapportages

Naast het opstellen van budgetten en het analyseren van prestaties, is een andere belangrijke taak van een controller het maken van financiële rapportages. Dit zijn documenten die informatie bevatten over de financiële stand van het bedrijf en worden gebruikt door de directie, aandeelhouders en investeerders.

De controller is verantwoordelijk voor het verzamelen van de juiste informatie, het analyseren hiervan en het presenteren in een overzichtelijke manier zodat de directie de juiste besluiten kan nemen.

Compliance

Een andere belangrijke taak van een controller is het zorgen dat de organisatie voldoet aan wet- en regelgeving. Hierbij moet de controller ervoor zorgen dat de organisatie voldoet aan de fiscale en boekhoudkundige regels. Dit is belangrijk omdat niet-naleving van deze regels kan leiden tot boetes of zelfs strafrechtelijke vervolging.

De controller moet ook ervoor zorgen dat de organisatie voldoet aan interne beleidsregels en procedures. Hierbij moet hij bijvoorbeeld controleren of er geen fraude plaatsvindt binnen de organisatie, of dat de interne controlesystemen efficiënt functioneren.

Hij is ook verantwoordelijk voor het begeleiden van externe audits en het onderhouden van contacten met externe partijen, zoals banken, verzekeraars en belastingadviseurs.

Samenvattend

Als we het over een controller hebben, hebben we het over een belangrijke rol binnen een organisatie. Een controller is verantwoordelijk voor het monitoren van de financiële gezondheid van een bedrijf. Door het opstellen van budgetten en prognoses, analyseren van prestaties en verzorgen van financiële rapportages, kan hij bijdragen aan de groei en succes van het bedrijf. Door ervoor te zorgen dat de organisatie voldoet aan wet- en regelgeving, interne beleidsregels en procedures, kan hij bovendien een belangrijke bijdrage leveren aan de compliance van de organisatie.

Een controller zorgt ervoor dat het bedrijf zich geen zorgen hoeft te maken over haar financiën, zodat het zich kan concentreren op haar kernactiviteiten en groei.

Total
0
Shares
Vorige
Wat doet een Office manager?
people having meeting

Wat doet een Office manager?

Als office manager ben je verantwoordelijk voor het soepel laten verlopen van de

Volgende
Stakeholders betekenis: alles wat je moet weten over stakeholders
group of people sitting in front of table

Stakeholders betekenis: alles wat je moet weten over stakeholders

Stakeholders zijn personen of groepen die een belang hebben bij een organisatie

Ook interessant