man in black sweatpants using DEWALT circular saw and cutting a wood plank

Glaswol of steenwol isolatie? De feiten op een rij

Glaswol en steenwol worden vaak in één adem genoemd. Toch zijn dit twee erg verschillende isolatiematerialen. Glas is gemaakt van gerecycled glas en zand, terwijl voor steenwol gesmolten basalt of gesteenten worden gebruikt.

Ook al hebben beide opties veel gemeen, de kenmerken van de materialen zijn enigszins anders. Daardoor is het een goed idee om ze naast elkaar te zetten zodat je zelf bepaalt welke optie het beste is voor jouw volgende isolatieproject.

Waarom kiezen voor glaswol of steenwol isolatie?

Laten we vooropstellen dat zowel glaswol als steenwol isolatie uitstekende keuzes zijn. De materialen zijn goed betaalbaar, hebben een goede isolatiewaarde, zijn vochtbestendig, bieden ook akoestische isolatie en zijn gemaakt van duurzame materialen. Daarbij zijn ze ongevoelig voor schimmels en dus een ideale keuze voor vochtige ruimtes zoals kruipruimtes.

Zowel glaswol als steenwol zijn gemakkelijk te krijgen bij isolatiespecialisten. Er zijn platen en dekens die je ergens tussen plaatst of ergens tegenaan bevestigt. Het veroudert niet snel en zet niet uit of krimpt niet. 

Wat zijn dan de verschillen?

De prijs en de kenmerken van glas- en steenwol zijn soortgelijk. Toch zijn er wel enkele genuanceerde verschillen. Zo is glaswol iets minder brandwerend dan steenwol en is de geluidsisolatiewaarde van glaswol iets minder dan bij steenwol.

Het belangrijkste verschil tussen glas- en steenwol zit hem in het aanbrengen. Als je glaswol isolatie aanbrengt, dan komen er vezels vrij die je keel, neus, huid en ogen kunnen irriteren. Dat is bij steenwol veel minder het geval. Vooral doe-het-zelvers zullen het daarom een stuk gemakkelijker vinden om met steenwol te werken dan met glaswol.

Glas- of steenwol of een ander isolatiemateriaal?

Glaswol en steenwol isolatie zijn zogenaamde minerale wollen die gemaakt worden uit gesmolten glas of steen. Dit wordt in draden gesponnen waarna er een wol ontstaat. Het zijn dus duurzame en natuurlijke isolatiematerialen.

De meeste andere isolatiematerialen, zoals PUR schuim isolatie, PIR isolatie, worden kunstmatig geproduceerd. Daardoor zijn ze niet zo duurzaam in de productie als natuurlijke materialen. Het voordeel van deze kunstmatige isolatiematerialen is dat ze erg goed isoleren. Ook gaan ze vaak heel lang mee, wat de minder duurzame productiemethode beter te accepteren maakt.

Wil je echt duurzaam isoleren, dan kies je voor een natuurlijk materiaal. Glas- en steenwol isolatie zijn daar een goed voorbeeld van, maar ook schapenwol, kurk, schelpen, hooi en zelfs zeewier kunnen als natuurlijk isolatiemateriaal fungeren voor je woning.

Maar wat kies je nou?

Wat is de beste optie, glaswol of steenwol isolatie? Naar ons idee zijn ze allebei een uitstekende keuze. Voor beide zijn top producten beschikbaar, zoals Knauf isolatie voor glaswol en Rockwool isolatie voor steenwol. Daar kan je nagenoeg alle oppervlakken in je woning mee isoleren, van de bodem van de kruipruimte tot de buitenkant van je dak .

De kenmerken van glaswol en steenwol zijn nagenoeg hetzelfde en ze zijn beide even duurzaam. Het enige echt grote verschil is dat steenwol wat gemakkelijker te plaatsen is dan glaswol. Ga je glaswol isolatie zelf aanbrengen, zorg dan voor beschermende kleding, een mondkapje en een bril.

Total
0
Shares
Vorige
Hoe kun je Google zoekresultaten verwijderen? 3 manieren bij 3 ervaren problemen
person using macbook pro on table

Hoe kun je Google zoekresultaten verwijderen? 3 manieren bij 3 ervaren problemen

Je wilt Google zoekresultaten verwijderen, maar je krijgt geen antwoord van de

Volgende
Je kantoor optimaal beveiligen met deze 7 tips!
man in blue dress shirt sitting on rolling chair inside room with monitors

Je kantoor optimaal beveiligen met deze 7 tips!

Het is natuurlijk van onmiskenbaar belang om je kantoor goed te beveiligen

Ook interessant