MacBook Pro

Verzekeren als ondernemer: is dat verplicht?

Voor ondernemers zijn er niet veel verzekeringen verplicht. Alle Nederlanders zijn verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten. Dat geldt ook voor ondernemers. Hetzelfde geldt voor volksverzekeringen. In sommige gevallen moet je ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Wanneer moet je je verzekeren, en wanneer is het simpelweg verstandig?

Wanneer moet je je verzekeren als ondernemer?

Alle ondernemers hebben een ziektekostenverzekering en volksverzekeringen. De eerste sluit je af via een zorgverzekering, de tweede betaal je via de premie van de inkomstenbelasting. Heb je een bedrijfsauto? Dan moet je deze ook verzekeren. Misschien verplicht de bank je ook een opstalverzekering te nemen als je een bedrijfspand koopt.

Verder zijn er eigenlijk geen verzekeringen die voor alle ondernemers verplicht zijn. Wel is er een verzekering die verplicht is voor financieel adviseurs, advocaten, accountants, notarissen en architecten. Dit is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Hiermee zijn ondernemers gedekt tegen schade die voortvloeit uit het maken van een beroepsfout. Denk aan een architect die een tekenfout maakt of een notaris die fouten in een contract maakt, waardoor er schade ontstaat. Ook als ondernemer zonder een dergelijk beroep kan een BAV heel erg handig zijn.

Verzekeren is de moeite waard

Verzekeren is voor ondernemers altijd de moeite waard. Als ondernemer loop je immers een grotere kans aansprakelijk gesteld te worden dan als particulier. En een aansprakelijkheidsstelling kan al snel heel erg duur worden. Voor sommige bedrijven is een aansprakelijkheidsstelling zelfs niet te betalen. Wanneer je als zzp’er aansprakelijk wordt gesteld, terwijl je geen verzekering hebt, kan dat zelfs het einde van het bedrijf betekenen.

Dat kun je gemakkelijk voorkomen door de juiste verzekeringen af te sluiten. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is handig, maar een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is het minimale waar je je voor zou moeten verzekeren. Met deze verzekering verzeker je jezelf tegen schade die ontstaat terwijl je aan het werk bent. Het gaat altijd om schade die je berokkent aan (de spullen van) anderen.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht

Het is niet verplicht een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te hebben, maar de kans dat je terechtkomt in een situatie waarvan je zou wensen dat je er een had, is erg groot. Tegenwoordig wijzen rechters bovendien ook fors meer schadeclaims toe. Daarmee neemt de kans dat je hiermee te maken krijgt ook toe. Over het algemeen is een dergelijke verzekering helemaal niet zo duur.

Zet je de premie van een aansprakelijkheidsverzekering af tegenover de kosten waar je voor kunt komen te staan als je aansprakelijk wordt gesteld, dan is verzekeren zeer de moeite waard. Laat je voorlichten door een financieel adviseur en bekijk welke verzekeringen voor jouw bedrijf relevant zijn.

Total
0
Shares
Vorige
Verschillende vrijwilligerstaken binnen een sportvereniging
children playing soccer

Verschillende vrijwilligerstaken binnen een sportvereniging

Sportverenigingen vormen de ruggengraat van gemeenschappen over de hele wereld

Volgende
Een leaseauto aanvragen met financial lease: een stappenplan
person holding on black steering wheel inside car

Een leaseauto aanvragen met financial lease: een stappenplan

Overweeg jij een bedrijfsauto aan te schaffen?

Ook interessant