right foot print in the sand

Hoe verklein je jouw ecologische voetafdruk in huis?

Steeds vaker zie je in het nieuws dat er op aarde sprake is van extreme weersomstandigheden, met alle gevolgen van dien. In Nederland zijn bijvoorbeeld de lente en zomer steeds droger, terwijl er eveneens steeds meer extreme zomerse buien plaatsvinden. Het is van groots belang dat de klimaatverandering binnen de perken blijft en daar zijn we als land dan ook al druk mee bezig is.

In deze blog zullen we je vertellen hoe je jouw eigen ecologische voetafdruk in huis kunt verkleinen, om zo bij te dragen aan het verminderen van de klimaatverandering op grotere schaal. Dus, ga alvast maar bedenken waar ook alweer nog isolatie moet worden aangebracht, want ook dat zal een veel positiefs betekenen voor de grootte van jouw ecologische voetafdruk!

Wat is de ecologische voetafdruk?

Voordat we je een aantal tips zullen geven, willen we nog even kort stilstaan op wat een ecologische voetafdruk eigenlijk is. De ecologische voetafdruk meet de impact van een individu en zijn levensstijl op aarde. Het omvat onder meer de consumptie van hulpbronnen en de uitstoot van broeikasgassen. Je begrijpt daarom wel dat reductie van deze voetafdruk essentieel voor is een duurzame toekomst. Met andere woorden: hoeveel draag jij als individu bij aan de vervuiling van de aarde en wat doe jij er tegen om dit te verminderen?

Ecologische voetafdruk in huis

In huis draag je op meerdere manieren bij aan het vervuilen van de aarde. Zo kan je kijken naar hoe hoog de verwarming staat, hoe lang je onder de douche staat, of je afval scheidt of niet, wat je eet, waar je je energie vandaan haalt en nog zo veel meer dan dat. Lees daarom de volgende tips goed door, zodat je weet waar nog winst te behalen valt!

#1 Isoleren

Iemand die in een huis woont met een A+++ energielabel en het 20 graden Celsius in de woonkamer wil hebben, stookt waarschijnlijk minder (en groener) dan iemand die woont in een huis met energielabel G en hetzelfde wil bereiken. Weet in ieder geval dat er op veel vlakken winst te behalen is qua isolatie. Denk aan isoleren met zoiets als dubbelglas, vloerisolatie en dakisolatie. Raadpleeg een professional voor deskundig advies.

#2 Duurzame energiebronnen

Zonnepanelen op je dak is nog steeds een geweldige manier om groene energie op te wekken en je energierekening te verlagen. Weet overigens wel dat de subsidie voor zonnepanelen vanaf 2024 is afgeschaft. Je zou daarom ook kunnen overwegen om een energieleverancier te kiezen die groene stroom aanbiedt.

#3 Afval

Zorg ervoor dat je afval correct scheidt en recycleert. Dit helpt om de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat te verminderen. Probeer daarbij dan ook om überhaupt de hoeveelheid aan afval te reduceren. Reductie laat je plaatsvinden door te kiezen voor herbruikbare alternatieven, zoals linnen boodschappentassen of glazen waterflessen.

#4 Eten

Door te kiezen voor seizoensgebonden groenten en fruit, hoeft er minder energie te worden gestoken in het produceren van producten die niet bij het seizoen passen. Verder zou je qua voedselinname kunnen inzetten op lokaal geteelde producten. Het voedsel hoeft immers minder ver vervoerd te worden, waardoor je indirect bijdraagt aan het verminderen van transportuitstoot.

Conclusie

We zouden eindeloos kunnen doorgaan met het geven van tips die je kan toepassen om de ecologische voetafdruk bij jouw thuis al te verkleinen. Echter lijkt het ons dat bovenstaande punten voor nu al genoeg werk oplevert. We hopen dan ook dat je met positieve energie aan de slag gaat en actief bezig gaat met het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Moet lukken, nietwaar?

Total
0
Shares
Vorige
Investeren in een warm huis: een moderne oplossing
person holding white and black cup with teabag inside

Investeren in een warm huis: een moderne oplossing

Brrr… Wat koud!

Volgende
Duurzaam ondernemen: het belang van veilig en milieuvriendelijk transport van gevaarlijke stoffen
silhouette of wind mill during golden hour

Duurzaam ondernemen: het belang van veilig en milieuvriendelijk transport van gevaarlijke stoffen

Veel stoffen die we in ons dagelijkse leven gebruiken, zoals benzine, diesel,

Ook interessant