help essay writing university research proposal writing servies my hobbies essay best site for buying essays do schools kill creativity essay dr heideggers experiment essay help

Marktaandeel van installatietechniek in de bouw groeit

Het aandeel van de installatietechniek in de totale bouwsom (installatiequote) blijft groeien. Dit blijkt uit het rapport 'Economische vooruitzichten installatiebranche 2017 en verder' van UNETO-VNI. In 2016 is het aandeel van de installatietechniek bij woningen met 48,2% het hoogst bij groot onderhoud en renovatie. Dat is ruim 8 procent meer dan het jaar daarvoor. 

Ook in de nieuwbouw van woningen steeg de installatiequote: van 29,2% in 2015 naar 33,5% in 2016. De installatiequote van de nieuwbouw in de utiliteitsbouw groeide het afgelopen jaar van 33,4 naar 40,4 procent. Ook voor groot onderhoud en renovatie binnen de utiliteitsbouw groeide de installatiequote: 37,1 procent in 2016 ten opzichte van 34,9 procent in 2015.

ICT als verbindende schakel

Alle installatiedisciplines, met ict als verbindende schakel, profiteren van de groei. De elektrotechniek noteert daarbij de grootste stijging. Dat is onder meer te danken aan de toepassing van domotica en gebouwautomatisering, de opkomst van systemen en apparaten die onderling gekoppeld zijn via internet (Internet of Things), elektronische beveiliging en de snelle groei van de markt voor energiebesparing en duurzame energieopwekking.

Gebouwtransformatie en smart buildings

In de utiliteitsmarkt profiteren installateurs de komende jaren vooral van de transformatie van bestaande kantoren en de toenemende vraag naar energieneutrale gebouwen. Ook de trend naar smart buildings stuwt het productievolume de komende jaren. De installaties in zulke gebouwen verzamelen big data, zijn met elkaar verbonden en maken voorspellend onderhoud mogelijk. Deze trends zien we ook terug in de procesindustrie.

Lees het volledige rapport op Economische-vooruitzichten-Installatiebranche.