help with as english language coursework law enforcement essays phd dissertation index critiquing literature review the mla handbook for writers of research papers music for writing essays finding a dissertation topic personal statement essay for college applications essayshelp com

Grote rol installatietechniek bij winnaar Bouwprijs

Bij de nominaties voor de Nederlandse Bouwprijs 2017 is een grote rol weggelegd voor installatietechniek. De jury van de Bouwprijs nomineerde veel projecten op basis van hoogstaande uitvoeringen op het gebied van installatietechniek of nieuwe ontwikkelingen op dit vlak. De prijzen worden uitgereikt in vier categorieën: Gebouwen, Bouwmaterialen & Systemen, Civiele kunstwerken en Talent met Toekomst.

In de categorie Gebouwen springen op het vlak van installatietechniek vooral Team V Architectuur en Paul  de Ruiter Architects er bovenuit. Team V Architectuur renoveerde het hoofdkantoor van A.S.R. in Utrecht dermate duurzaam dat het energielabel van G naar A++ ging. Paul  de Ruiter Architects was het uitvoerende architectbureau van het  4e Gymnasium, het eerste energieneutrale gymnasium van Amsterdam. Het gebouw is aangesloten op een WKO-installatie en heeft PV-cellen op het dak, wat bijdraagt aan het doel van de Houthavens om de beste energieneutrale wijk van Amsterdam te worden.

Bouwmaterialen- en systemen

Ook in de andere categorieën is installatietechniek een belangrijke factor. Bijvoorbeeld bij genomineerde Kingspan Energy, die met het FuturePROOF totaalplan oude asbestdaken snel, veilig en kostenneutraal inruilt voor innovatief geïsoleerde daksystemen met zonnepanelen. Samen met Studie RAP, die in het Innovation Dock in Rotterdam het eerste door robots gefabriceerde gebouw van Nederland opleverde, is Kingspan Energy genomineerd voor de categorie Bouwmaterialen en –systemen. 

Gebouw van glas

Bij de andere categorieën zijn eveneens tot de verbeelding sprekende projecten genomineerd met een naar installatietechniek. Hieronder valt bijvoorbeeld het breedste aquaduct van Europa dat in Muiden is gebouwd (categorie Civiele kunstwerken). Maar ook het project ‘The research behind the Crystal Houses façade’ (categorie Talent met toekomst) is hier een mooi voorbeeld van; waarbij twee jonge ingenieurs onderzochten en uitwerkten hoe een gebouw dat geheel uit glas bestaat, opgebouwd moet worden. Inmiddels is het gebouw af en in gebruik.

Uitreiking

De Nederlandse Bouwprijs 2017 wordt 6 februari uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw. De prijs wordt sinds 1991 elke twee jaar uitgereikt. De jury legt de inzendingen langs de meetlat van People, Planet en Profit. Daarnaast moeten de inzendingen grensverleggend, innovatief en verrassend zijn.